Heikki Vestman. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

”Emme ole stadin eliittivihreiden ovimatto”

Sipoon valtuusto tyrmäsi tietullit yksimielisesti.

Sipoon kunnanvaltuusto vastustaa tietulleja ja niiden valmistelua. Valtuusto päätti torjuvasta kannasta osana MAL-sopimuksen käsittelyä. Sipoo on toinen tietullit tyrmännyt kunta Mäntsälän lisäksi. Myös Kirkkonummen valtuusto päätti kielteisestä kannasta.

– Sipoo lähti ryhdikkäästi johtamaan rintamaa tietulleja vastaan. Valtuuston tietullityrmäys oli yksimielinen, kertoo valtuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Heikki Vestman (kok.).

HSL:n tietulleja koskevassa vaikutusarvioinnissa on tullut esiin tietullien negatiivinen vaikutus työvoiman saavutettavuuteen ja työnteon kannustimiin.

– Puolustamme tiukasti autostaan riippuvaisia ahkeria työssäkäyviä sipoolaisia. Tietullihan olisi työssäkäyntivero, joka HSL:n selvitysten mukaan voisi olla jopa 1 200-1 500 euroa vuodessa. Se romuttaisi ahkeruuden kannustimet ja heikentäisi työllisyyttä. Suomessa ja suomalaisille ei ole tähän varaa. Rajansa kuppaamisellakin, Vestman sanoo.

Maanantaina Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) kommentoi MTV:n Uutisaamussa Kirkkonummen tietullikapinaa väittäen MAL-sopimuksen olevan kokonaisuus, josta yksi kunta ei voisi irrottautua vastustamaan tietulleja.

Vestmanin mielestä Sinnemäen näkemys on outo.

– Kirkkonummi ei ole yksin. Ainutkaan kehyskunta ei halua tietullia. Olemme olleet koko MAL-sopimuksen valmisteluprosessin ajan tästä yksimielisiä. On selvää, että uuden työssäkäyntimaksun valmistelua saa ja pitääkin tiukasti vastustaa. Emme ole Stadin vihreiden ovimatto, sanoo Vestman.

Hän muistuttaa myös Uutissuomalaisen tuoreesta gallupista, jonka mukaan myös vihreiden kannattajien keskuudessa tietullin kannattajat ovat vähemmistö.

– Vaikka vihreiden johto ajaakin tullimaksuja kuin käärmettä pyssyyn, kehyskunnissa vallitsee laaja yksimielisyys tietulleja vastaan. Sipoossa myös vihreät valtuutetut tukivat vastustavaa kantaa. Eliittivihreät voisivat ottaa mallia Sipoon vihreistä, Vestman toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt