X
SULJE MAINOS
AstraZenecan koronarokotetta Italiassa. LEHTIKUVA/AFP

EMAn mukaan Astra Zenecan hyödyt ovat haittoja suuremmat

Lääkevirasto pitää yhteyttä erittäin harvinaisen veren hyytymishäiriön ja koronarokotteen välillä mahdollisena.

Euroopan lääkevirasto EMAn Lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea PRAC on arvioinut harvinaisen veren hyytymishäiriön eli verisuonitukosten yhdessä alentuneiden verihiutalemäärien kanssa yhteyttä Astra Zenecan Vaxzevria-rokotteeseen.

Haittavaikutuksen katsotaan olevan erittäin harvinainen, kertoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

EMAn arvion mukaan Vaxzevria-rokotteen hyödyt katsotaan edelleen mahdollisia haittoja suuremmiksi.

PRACin arviossa oli yhteensä 62 rokotettua, joilla oli todettu aivolaskimotukos ja 24 rokotettua, joilla oli todettu suoliston alueen laskimotukos. Heistä 18 on menehtynyt.

Arviossa oli mukana yli 25 miljoonaa rokotettua ja tapaukset oli ilmoitettu suurimmaksi osaksi Euroopan unionin ja Britannian alueelta. Huhtikuun 4. päivään mennessä vastaavat määrät olivat 169 aivolaskimotukosta, 53 suoliston alueen laskimotukosta ja 34 miljoonaa rokotettua.

Verisuonitukokset ilmenivät aivolaskimoissa, suoliston alueen laskimoissa tai valtimoissa. Tukosten yhteydessä todettiin alentuneita verihiutalemääriä ja joissakin tapauksissa myös verenvuotoja.

Kyseinen veren hyytymishäiriö ilmeni pääsääntöisesti alle 60-vuotiailla naisilla ensimmäisen kahden viikon kuluessa rokotteen saamisen jälkeen. Hyytymishäiriölle altistavia riskitekijöitä ei arvioinnissa tunnistettu.

Veren hyytymishäiriön mekanismiksi esitettiin elimistön reaktiota, jossa verihiutaleiden vähäisyys yhdistettynä verisuonitukoksiin olisi samankaltainen kuin hepariini -lääkkeillä esiintyvä HIT (heparin induced thrombocytopenia). PRAC on pyytänyt lisätutkimuksia veren hyytymishäiriön mekanismin ja luonteen tarkemmaksi selvittämiseksi.

Fimean mukaan sekä terveydenhuollon ammattilaisia että rokotuksen saaneita kehotetaan kiinnittämään huomiota erityisesti verisuonitukoksiin ja samanaikaiseen verihiutaleiden niukkuuteen viittaaviin oireisiin.

– Jos rokotuksen jälkeen ilmenee voimakasta, pitkittyvää ja pahenevaa päänsärkyä tai näköhäiriöitä, pitkittyvää ja pahenevaa vatsakipua tai lukuisia pieniä ihonalaisia verenpurkaumia, rokotuksen saaneen henkilön pitää ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, Fimea.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos antaa suosituksensa AstraZenecan rokotteen käytöstä perehdyttyään Euroopan lääkeviraston arvioon.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt