Verkkouutiset

Xi Jinping (keskellä) ja pääministeri Li Keqiang Xinhain vallankumouksen 110-vuotisjuhlassa. LEHTIKUVA / AFP Noel Celis

Ekonomistin mukaan Kiina on törmäämässä seinään – ”kupla puhkeaa”

Taloustieteilijän mukaan presidentti Xi Jinping on maalleen suurin uhka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskusjohtoisiin talouksiin ja talousjärjestelmien muutokseen erikoistuneen tunnetun ekonomistin Anders Åslundin mukaan Kiina on törmäämässä seinään.

Muun muassa Neuvostoliiton siirtymistä sosialismista Venäjän ajan markkinoihin tutkinut Åslund toteaa Twitter-ketjussaan, että ennusteelle Kiinan ”äkkipysähdyksestä” on monia perusteita.

Ensimmäisenä hän mainitsee niin kutsutun keskituloansan. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa maan tulotaso nousee sellaiseksi, ettei se pysty enää kilpailemaan matalan tuottavuuden työssä vielä sitä matalampien kustannusten maiden kanssa. Anders Åslund huomauttaa, että Kiina lähestyy tätä ansaa nykyisellä noin 11[nbsp]000 dollarin bruttokansantuotteella henkeä koden.

Toisena syynä taloustieteilijä pitää Kiinan häkellyttävää korruptiota, joka ulottuu järjestelmän huipulta aina sen pohjalle asti.

– Huono hallinto voi luoda suurta kasvua vuositolkulla, mutta vain köyhissä maissa, Åslund sanoo.

Suurin isku Kiinan taloudelle on hänen mukaansa kuitenkin sen johtaja, presidentti Xi Jinping. Åslund luonnehtii Xitä Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Itä-Saksan johtajana vuosina 1971-1989 toimineen Erich Honeckerin yhdistelmäksi.

– Kaikessa on kyse vallasta eikä missään järkevästä talouspolitiikasta. Hän [Xi] tekee joka viikko uuden hullun päätöksen. Hän on suurin uhka Kiinalle.

Åslund vertaa Xin hyökkäystä yritysjätti Alibabaa vastaan Putinin toimiin öljy-yhtiö Yukosin tapauksessa.

– Hän vaikuttaa seuraavan Putinia myös yksityisen koulutuksen tuhoamisessa. Kiina ei tarvitse vihollisia, kun sillä on Xin kaltainen johtaja, ekonomisti lataa.

Esimerkkinä Åslund mainitsee Kiinan päätöksen kieltää hiilen tuonti Australiasta sen jälkeen, kun Australia oli vaatinut selvitystä koronaviruksen alkuperästä. Se on johtanut Åslundin mukaan merkittävään energiakriisiin Kiinassa. Tämä näkyy jo tuotannossa ja vähentää talouskasvua.

Päälle tulevat vanhat ongelmat.

– Kiinan perimmäinen kaksoiskriisi on yletön velkaantuminen (jota katetaan liiallisilla yksityisillä säästöillä) ja maailmanhistorian suurin kiinteistökupla, Anders Åslund toteaa.

– Väitetty multimiljardööri Xi kääntyy sielunkumppaninsa Putinin tapaan yhä enemmän aggressioon ulkomailla, mahdollisesti ymmärtäen, että hän aiheuttaa vakavaa vahinkoa Kiinan taloudelle ja kansakunnalle. Varsinainen sotku, hän jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)