Terhi Koulumies. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Ei työttömyys johdu siitä, että ihmiset olisivat laiskoja”

Kokoomuksessa kaivataan aktiivimallin sijaan korvaavia työllisyystoimia.

Eduskunnan täysistuntoon tuli tiistaina hallituksen esitys aktiivimallin leikkureiden ja velvoitteiden kumoamista koskevaksi lainsäädännöksi.

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi sanoi joutuneensa pitkähkön oppositiokauden jälkeen opettelemaan hallituksen esitysten kehumista, joka ”tässä tapauksessa ei ole edes vaikeaa”. Mustajärvi toivoi asialle ”hauskoja hautajaisia”.

– Aktiivimalli rankaisee massamittaisesti työttömiä, Markus Mustajärvi totesi.

Kokoomuksen kansanedustaja Terhi Koulumies totesi, että heidän ryhmänsä jäsenet työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa eivät vastustaneet aktiivimallin leikkurin poistoa.

– Henkilökohtaisesti olen tosi iloinen, että aktiivimallin leikkuri poistuu, en ole koskaan kannattanut sitä, Terhi Koulumies sanoi.

– Työttömyyshän johtuu siitä, että työpaikkoja ei ole tarpeeksi kaikille työhaluisille, eikä siitä, että ihmiset olisivat laiskoja. Leikkuri on purrut pahasti varsinkin ikääntyviin työttömiin, jotka eivät ole saaneet töitä, vaikka ovat hakeneet niitä ihan epätoivoisesti. Työmarkkinoilla on paljon ikään ja muihin ihmisten ominaisuuksiin liittyvää syrjintää.

Koulumies sanoi toivovansa, että ”omalta osaltaan myös työnantajat tarkistaisivat asenteitaan ja palkkaisivat ihmisiä töihin vähän ennakkoluulottomammin”.

– Rekrytoijien pitäisi tajuta, että työttömyys ei tee ihmisestä yhtään sen huonompaa työntekijäkandidaattia. Myös esimerkiksi ikääntyvillä työnhakijoilla voi olla todella hyvä kunto ja arvokasta osaamista. Perheenperustamisiässä olevasta naisesta voi saada huipputehokkaan ja sitoutuneen työntekijän.

Hallituksen esittämät työllisyystoimet ovat Terhi Koulumiehen mukaan kuitenin melko olemattomia.

– Totesimme, että hallituksen esittämät toimet eivät lisää työllisyyttä, vaan voivat jopa heikentää sitä. Vaadimme hallitusta välittömästi tuomaan eduskuntaan aktiivimallin korvaavia esityksiä työllisyyttä lisääviksi toimiksi.

– Vai onko niitä luvattuja, korvaavia toimia edes tulossa? Hallituksen toistaiseksi julkistamat työllisyystoimet eivät tule lisäämään talouden imua ja tuomaan uusia työpaikkoja, vaan ne ovat pelkkää näpertelyä.

Hallitus luottaa hänen mukaansa ”lähes sokeasti palkkatukeen, vaikka sillä ei ole asiantuntijoiden mukaan mitään työllisyyttä lisääviä vaikutuksia”.

– Se voi auttaa yksilötasolla joitakin ihmisiä saamaan töitä, mutta kyseinen työpaikka menee silloin sivu suun joltakin toiselta työnhakijalta. Palkkatukea on asiantuntijalausuntojen mukaan siis syrjäyttämisvaikutus. Se kohdistaa työpaikat toisella tavalla kuin aiemmin, eri henkilöille, jotka muuten olisivat saaneet töitä.

Mai Kivelä. Eduskunnan verkkolähetys

Vasemmistoliiton Mai Kivelän mukaan malli suututti suomalaiset laajasti ja sen poistaminen oli puolueelle hallitusneuvotteluissa kynnyskysymys.

– Aktiivimalli oli suorastaan luokaton. Sen ongelmat olivat nähtävissä heti, ja vastustimme sitä alusta asti, Mai Kivelä totesi.

Niitä odotellessa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa johtavan keskustan Anu Vehviläisen mukaan ei ole näyttöä siitä, että työllisyysvaikutuksia olisi huonompaankaan suuntaan. Yksilötasolla asia on hänen mukaansa ollut hankala. Kuitenkaan nyt ei Vehviläisen mukaan käy se ajatus, ettei tehtäisi mitään.

SDP:n Ilmari Nurmisen mukaan leikkaukset pitkäaikaistyöttömiltä ja eriarvoistaminen olivat tiedossa jo viime kaudella. Hänen mukaansa ”on hieno asia, että Antti Rinteen hallitus poistaa tämän aktiivimallin”.

– Tämä on ilon päivä monille työttömille, Nurminen totesi.

Kokoomuksen Ben Zyskowiczin mielestä tämä hallitus on ansioitunut lähinnä työttömyyttä vähentävillä uudistuksilla.

– Mutta emme me jää kaipaamaan aktiivimallia. Sen sijaan jäämme kaipaamaan Rinteen hallituksen työllisyystoimia. Niitä odotellessa!

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen mukaan kokoomuksen uusi linja on työttömyysturvan korotuksen vastustaminen.

Kokoomuksen Arto Satosen mukaan olennaista on, mitä uutta hallitus tuo tilalle. Hänen mielestään tulisi siirtyä ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamiseen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt