Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Ei kuulosta hyvältä” – hallitus jopa laski työllisyystavoitetta

EK:n ekonomistin mukaan vetoaminen koronan aiheuttamaan suhdannetilanteeseen ei toimi.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtava ekonomisti Sami Pakarinen hämmästelee hallituksen päätöstä venyttää työllisyystoimitavoitettaan vuoteen 2029.

– Vaikuttaa, että hallituksen työllisyystavoitteen päivittäminen tarkoittaa, että jos aiemmin tähtäimessä oli 75 prosentin työllisyysaste vuonna 2023, niin nyt riittää alle 75 prosenttia vuonna 2029. Ei kuulosta hyvältä, Sami Pakarinen toteaa Twitterissä.

Hallitusohjelmassaan Sanna Marinin (sd.) hallitus asetti tavoitteekseen 60 000 lisätyöllistä, jotta 75 prosentin työllisyysaste saavutetaan vuonna 2023. Lisätyöllisillä tarkoitetaan työllisiä, jotka tulevat päälle työllisyysasteen perusuran, jonka arvioidaan olevan 73,3 prosenttia vuonna 2023.

Nyt hallitus asetti budjettiriihessään tavoitteeksi 80 000 lisätyöllistä vuoteen 2029 mennessä. Koska työllisyysasteen perusura näyttää olevan reilut 72 prosenttia vuonna 2029, tavoite jäisi Pakarisen mukaan alle 75 prosentin.

– Vaikka tuohon 80 000 lisätyölliseen riittää tekemistä, on silti hieman hämmentävää, miksi työllisyysasteen mukaista tavoitetta pitää hieman jopa laskea. Kunnianhimoisempi tavoite olisi parempi tässä tilanteessa, Pakarinen kirjoittaa.

Hänen mukaansa julkisen talouden kestävyyden turvaava työllisyyden taso on 77-78 prosenttia, kun hallituksen tavoitteena on nyt alle 75 prosenttia.

Pakarisen mukaan vetoaminen koronaviruksen aiheuttamaan suhdannetilanteeseen ei toimi.

– Rakenteellisia toimia työllisyyden kohentamiseksi tehtävä koronasta huolimatta. Julkistalouden isot ongelmat rakenteellisia, ei suhdanneluontoisia, Pakarinen toteaa.

Hänen mukaansa toimia olisi tehtävä pian, jotta ne ehtivät vaikuttaa.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt