Donald Trump. LEHTIKUVA / AFP Nicholas Kamm

Donald Trump: Kauppasota ei ehkä lopu vaaleihin

USA:n presidentin mukaan Kiina-sovun sorvaamisella ei ole kiire.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arvioi Kiinan kanssa kärjistyneiden kauppakiistojen jatkuvan pitkälle ensi vuoteen.

Hänen mukaansa sovun löytymiselle ei ole tarkkaa määräaikaa. Jos kauppasotaan ei löydy ratkaisua, aikoo Yhdysvallat laajentaa tullimaksuja muun muassa älypuhelimiin ja leluihin joulukuun 15. päivänä.

– Tietyllä tapaa pidän ajatuksesta, että odottaisimme asian kanssa [ensi vuoden marraskuun] vaalien jälkeiseen aikaan, Donald Trump sanoi Lontoossa.

Nato-kokoukseen osallistuva Trump arvosteli myös Ranskan asettamaa digitaalisten palveluiden veroa ja presidentti Emmanuel Macronin lausuntoja ”Naton aivokuolemasta”.

– En halua, että Ranska verottaa amerikkalaisia yrityksiä. Jos jokin taho niitä verottaa, niin se on Yhdysvallat, Trump sanoi the Wall Street Journalin mukaan.

Yhdysvaltain presidentti uhkasi asian johdosta Ranskaa uusilla tullimaksuilla. Hän myös kuvaili Macronin puheita ”hyvin loukkaaviksi”.

– Lausunto oli tyly. Jos sanot jotain tuollaista, niin se tarkoittaa hyvin, hyvin häijyä viestiä kaikille 28 jäsenvaltiolle, Donald Trump sanoi.

Valkoisen talon mukaan Nato-jäsenmaat ovat lisänneet puolustusmenojaan presidentin toiveiden mukaisesti. Tällä hetkellä yhdeksän jäsentä käyttää vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustusmenoihin. Määrä nousee 18 jäsenvaltioon vuoteen 2024 mennessä.

Tiedotustilaisuudessa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi liittouman olevan hyvässä kunnossa poliittisesta riitelystä huolimatta. Hän viittasi Itä-Eurooppaan siirrettyihin Nato-joukkoihin.

– Teot kertovat enemmän kuin sanat. Harrastamme Natossa huonoa retoriikkaa, mutta äärimmäisen hyvää substanssia, Stoltenberg muotoili.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt