Asunnonkatsoja tutustuu asuntoon Helsingissä.. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Digitaaliset huoneistotiedot tulevat asuntokauppaan

Ensimmäisinä digitaalisia huoneistotietoja pääsevät hyödyntämään pankit.

Suomen Asiakastieto Oy kehittää yhdessä Talokeskuksen kanssa palvelua, jossa pankki saisi haettua tiedot suoraan isännöitsijän järjestelmästä. Ensimmäisenä tietojen digitaalinen siirto tulee mahdolliseksi Talokeskuksen Tampuuri-järjestelmää käyttävissä taloyhtiöissä, joita on Suomessa noin 60 000. Pilottipankkina hankkeessa toimii Nordea.

– Pankki tarvitsee vakuuden arvon määrittelyyn ja lopulliseen lainapäätökseen isännöitsijäntodistuksen tietoja. Sen saaminen voi kestää päiviä tai jopa viikon, hieman riippuen siitä, onko yhtiöllä ammatti-isännöitsijä vai onko hallinto osakkaiden omalla kontolla. Nyt tähän on tulossa huima parannus, kun digitalisoimme nämä niin sanotut huoneistotiedot, kertoo liiketoimintajohtaja Heikki Ylipekkala Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Isännöitsijäntodistus sisältää asuntokaupan ja vakuusarvioinnin kannalta tärkeää tietoa, kuten huoneiston ja yhtiön tiedot sekä osakkeeseen mahdollisesti kohdistuvan yhtiölainaosuuden ja vastikerästit. Todistus voi kertoa myös yhtiön tulevista remonteista.

– Aivan aluksi digitaalisia huoneistotietoja pääsevät hyödyntämään pankit, mutta jatkossa niitä pystyvät käyttämään myös kiinteistönvälittäjät ja tottakai osakkaat itse. Ennen kaikkea digitaalisessa muodossa oleva huoneistotieto palvelee kuitenkin kaikkia asunto-osakkeissa asuvia ihmisiä, koska se sujuvoittaa asuntokaupassa tarvittavan tiedon hankintaa ja vähentää kaupan prosesseihin liittyviä riskejä, Ylipekkala toteaa.

Uudistus koskee Asiakastiedon mukaan lähes joka toista suomalaista, sillä Suomessa on noin 90 000 asunto-osakeyhtiötä ja niissä lähes puolitoista miljoonaa huoneistoa. Osakeyhtiömuotoisissa huoneistoissa asuu yli 2,6 miljoonaa suomalaista. Suomessa tehdään vuosittain noin 68 000 asuntokauppaa ja tilataan 214 000 isännöitsijätodistusta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt