Rytminsiirtolaitteita kutsutaan myös defibrillaattoreiksi eli sydäniskureiksi. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Defibrillaattorit parantavat potilasennustetta

Maallikon aloittama defibrillaattorihoito paransi sydänpotilaan ennustetta huomattavasti.

Maallikkokäyttöön sopivia sydämen rytminsiirtolaitteita kannattaa sijoittaa julkisille paikoille, sillä ne todella parantavat sydänpotilaiden ennustetta, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Rytminsiirtolaitteita kutsutaan myös defibrillaattoreiksi eli sydäniskureiksi.

Tiedot käyvät ilmi Circulation-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa analysoitiin yli 4 000 julkisella paikalla sattunutta sydänpysähdystä, joista 60 prosenttiin olisi voinut käyttää sydäniskuria. Näistä tapauksista noin viidenneksessä niin myös tapahtui.

Maallikon aloittama defibrillaattorihoito paransi potilaan ennustetta huomattavasti, tulokset osoittivat. Hoitoa saaneista 67 prosenttia jäi henkiin, kun muista potilaista selvisi vain 43 prosenttia. Potilaat pysyivät myös paremmassa kunnossa.

Maallikon aloittaman hoidon hyödyt suurenivat mitä pitempään ensihoitajilla oli kestänyt päästä paikalle.

Julkisille paikoille sijoitettavat laitteet osaavat tunnistaa onko potilaan sydämessä häiriö, joka on hoidettavissa sydäniskurilla. Käyttäjän ei tarvitse kuin noudattaa laitteen neuvoja.

Suomessa sydäniskureita voi hankkia työpaikoille ja julkisiin tiloihin. Käyttöön saa koulutuksen esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin kautta.

Suomessa tiedot neuvovien eli automaattisten sydäniskurien sijainnista on koottu osoitteeseen www.defi.fi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt