D-vitamiini ei ole ihmelääke kaikkeen vaivaan

D-vitamiinilisistä on toivottu ihmelääkettä melkein vaivaan kuin vaivaan, mutta tutkimustiedon lisääntyessä toiveet ovat usein hiipuneet, kertoo uutispalvelu Duodecim.

D-vitamiinilisistä on Duodecimin mukaan toivottu ihmelääkettä melkein vaivaan kuin vaivaan, mutta tutkimustiedon lisääntyessä toiveet ovat usein hiipuneet. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan D-vitamiinilisistä ei ole todennäköisesti apua myöskään diabeteksen hoidossa.

Diabetes Care -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin D-vitamiinin vaikutuksia glukoosi- ja insuliiniaineenvaihduntaan. Kokeessa oli yli 40 henkilöä, jotka potivat aikuistyypin diabetesta tai niin sanottua esidiabetesta. Esidiabeteksessa veren glukoosipitoisuus on suurentunut, mutta ei vielä täytä diabeteksen kriteereitä.

Puolet koehenkilöistä sai viikoittain D3-vitamiinia ja puolet lumevalmistetta kahdeksan viikon ajan. D-vitamiinilisiä saaneiden veren D-vitamiinipitoisuudet suurenivat huomattavasti, kuten oli odotettavissa, mutta tämä ei näkynyt lainkaan heidän glukoosi- tai insuliiniaineenvaihdunnassaan Verrattuna lumevalmistetta saaneisiin heidän insuliiniherkkyytensä tai glukoosin sietokykynsä eivät tutkijoiden mukaan parantuneet lainkaan.

Tulokset viittaavat D-vitamiinilisien olevan todennäköisesti tehottomia diabeteksen ja esidiabeteksen hoidossa, mutta tutkimuksen pienen koon vuoksi havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa.

Duodecimin mukaan D-vitamiinin puutos voi kuitenkin altistaa monille sairauksille, minkä takia kaikkien olisi hyvä huolehtia sen riittävästä saannista. Suomalaissuositusten mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin saanti ruoasta tai vitamiinivalmisteista olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa päivässä.

Uutispalvelu Duodecim

Kommentit