Brexit on rasittanut Englannista, Skotlannista, Walesista ja Pohjois-Irlannista muodostuvan Yhdistyneen kuningaskunnan yhtenäisyyttä. LEHTIKUVA / AFP Niklas Halle'n

Brexit-neuvottelut jatkuvat – EU-huippukokous alkaa

EU-maat kokoontuvat torstaina huippukokoukseen, jonka aihelistalla on Britannian erosopimus.

Keskiviikkona alkaneet neuvottelut Britannian erosopimuksesta jatkuvat edelleen Brysselissä.

EU-maat kokoontuvat torstaina huippukokoukseen, jonka aihelistalla Brexit on. Brexitistä sopiminen ei välttämättä onnistu torstain ja perjantain huippukokouksessa, jos neuvottelut erosopimuksesta venyvät.

Pohjois-Irlannin ja Britannian erilaisten arvonlisäjärjestelmien kerrotaan muodostuneen yhdeksi ongelmaksi neuvotteluissa, jos tulliraja muodostuu Irlannin merelle.

EU kannattaa järjestelyä, mutta Pohjois-Irlannin demokraattisen unionistipuolue DUP:n ja osa brittikonservatiiveista vastustavat sitä, koska se jakaisi Yhdistyneen kuningaskunnan ja Pohjois-Irlannin.

Mahdollinen Brexit-sopimus on tarkoitus hyväksyä EU:n huippukokouksessa, jotta Britannian parlamentti voisi äänestää siitä lauantaina.

Yhtenä ratkaisuna on myös väläytetty jonkinlaista lisäaikamallia.

Britannian parlamentti hyväksyi aikaisemmin lain, jonka mukaan erosopimus pitää hyväksyä lauantaihin mennessä. Muussa tapauksessa pääministeri Boris Johnsonin pitää hakea EU:lta lisäaikaa.

Britannian on määrä erota EU:sta 31. päivä lokakuuta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt