Verkkouutiset

Bitcoin kuluttaa sähköä yhtä paljon kuin Argentiina

Elon Musk haluaa ratkaista ilmastonmuutoksen mutta sijoittaa sähkösyöppöön kryptovaluuttaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kryptovaluutta bitcoin kuluttaa vuodessa 121 terawattituntia sähköä, kertoo Cambridgen yliopiston bitcoin-indeksi. Saman verran sähköä kuluttaa Argentiinan valtio. Norja (122 terawattituntia) ylittää bitcoinin yhdellä terawattitunnilla.

Suomi jää selvästi bitcoinin jälkeen 83 terawattitunnillaan. Maailman ylivoimaisesti suurimmat sähkönkuluttajat ovat Kiina ja Yhdysvallat.

Bitcoinia ”valmistetaan” louhimalla niitä yksityisillä tietokoneilla. Louhiminen tarkoittaa, että kaikki bitcoinista kiinnostuneet käyttäjät ympäri maailman alkavat ratkaista matemaattista tehtävää. Kun tehtävä on ratkaistu, maailmaan syntyy yksi bitcoin-yksikkö. Tehtävän ratkominen vie kaikilta koneilta yhteensä noin kymmenen minuuttia. Sen jälkeen ohjelma luo uuden tehtävän uutta bitcoin-yksikköä varten.

Bitcoinin syntyohjelma on suunniteltu siten, että mitä enemmän koneita yrittää ratkaista tehtävää, sitä vaikeammaksi tehtävä muuttuu. Näin bitcoinin syntyväli säilyy kymmenessä minuutissa. Samalla tämä tarkoittaa, että sähkönkulutus kasvaa koko ajan.

Bitcoinia on syytetty ympäristölle haitalliseksi valuutaksi, koska se kuluttaa paljon sähköä. Bitcoinin ilmastovaikutuksista on muistuteltu, kun Tesla-yhtiön perustaja Elon Musk kertoi yhtiönsä ostaneen bitcoineja 1,5 miljardilla dollarilla.

Musk on muussa yhteydessä ilmoittanut, että ilmastonmuutoksen ratkaisu on hänen seuraava tavoitteensa sähköauton ja avaruuslentojen jälkeen. Tammikuussa hän lupasi sata miljoonaa dollaria sille, joka keksi parhaan tavan sitoa hiilidioksidia ilmakehästä.

Bitcoinia tutkinut toimittaja-kirjailija Nic Carter Coindesk-julkaisusta myöntää bitcoinin isot päästöt, mutta muistuttaa, että osa sähköstä tuotetaan uusiutuvilla luonnonvaroilla. Hän kehottaa myös etsimään sähkönkulutukselle oikean vertailukohdan. Hän sanoo, että maailman nykyinenkin maksujärjestelmä kuluttaa sähköä valtavia määriä.

Carter myös toteaa, että pelkästään luottokortteihin bitcoinia ei kannata verrata. Pitää ottaa huomioon esimerkiksi koko dollaria tukeva rakennelma, johon kuuluu muun muassa lakeja, oikeusistuimia, öljyllä pönkitettyä valuutan arvoa ja sotilasoperaatioita.

Bitcoinin energiankulutus syntyy louhimisesta, joka päättyy arviolta vuonna 2140, eikä maksamisesta, Carter lisää.

– Bitcoinilla maksaminen ei vie energiaa käytännöllisesti katsottuna lainkaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)