Ben Zyskowicz. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Ben Zyskowicz USU:lle: En halua istua valiokunnassa kumileimasimena

Perustuslakivaliokunnan kuulemat oikeusoppineet ovat kansanedustajan mukaan aina erimielisiä vähintäänkin yksityiskohdista.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz hämmästelee häneen kohdistunutta arvostelua, jonka mukaan hän on yrittänyt liiallisesti vaikuttaa eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntoihin.

– Väite siitä, että muut kuuntelevat asiantuntijoita ja tekevät juridiikkaa ja teen politiikkaa, se on tietysti ihan hölynpölyä, Zyskowicz toteaa Uutissuomalaisen haastattelussa.

Hänen mukaansa lausuntoihin vaikuttamien ei ole pelkästään oikeus vaan velvollisuus, sillä valiokunnassa kukaan ei halua istua kumileimasimena.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) on toivonut valiokunnan tavoittelevan yksimielisiä tulkintoja. Hallitus-oppositio-asetelmaa tulisi välttää. Zyskowicz on samoilla linjoilla, sillä hänen mielestään yksimielisyys vahvistaa valiokunnan uskottavuutta ja legitimiteettiä.

– Mutta ei pidä kuvitella, että yksimielisyys kertoisi siitä, että asiantuntijoiden avulla olisi löydetty se ainoa oikea oikeudellinen tulkinta jonkin lakiesityksen suhteesta perustuslakiin.

Perustuslakivaliokunta joutuu aina päättämään, minkä asiantuntijanäkemyksen se ottaa oman lausuntonsa pohjaksi. Valiokunnan kuulemat oikeusoppineet ovat Zyskowiczin mukaan erimielisiä vähintäänkin yksityiskohdista ja painotuksista.

– Olisi luonnotonta, jos esimerkiksi viisi professoria päätyisi aina kaikkia yksityiskohtia myöten samaan näkemykseen, kun he tulkitsevat perustuslakia, Zyskowicz toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt