Verkkouutiset

Serbian sotilaita Kosovon rajan tuntumassa 27. syyskuuta. / LEHTIKUVA / AFP Stringer

Balkanin leimahdus yllätti – ”voi mennä nopeasti vakavaksi”

Tutkija Marina Vulovic pitää sotilaiden siirtämistä Kosovon rajalle pääasiassa voimannäyttönä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Serbian ja Kosovon väliset suhteet ovat kiristyneet viime viikkoina äärimmilleen autojen rekisterikilpiin liittyvän kiistan vuoksi.

Kosovon hallitus on perustellut serbialaisten kilpien kieltämistä Serbian vastaavalla päätöksellä vuodelta 2008. Serbia ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä.

Kosovon pohjoisosissa mieltään osoittaneet serbivähemmistön edustajat tukkivat aiemmin pääsyn rajanylityspaikoille. Maan sisäministeriön hallinnoimia rakennuksia on poltettu ja vaurioitettu.

Serbian presidentti Aleksandar Vucic varoitti Naton KFOR-operaatiota mahdollisesta sotilaallisesta väliintulosta, jos serbivähemmistö joutuu väkivallan kohteeksi. Maa on nostanut asevoimiensa hälytystilaa ja lennättänyt sotilaskoneita rajan tuntumassa.

Helsingin yliopiston tutkija Marina Vulovic muistuttaa samankaltaisista protesteista vuodelta 2011, jolloin Kosovon pohjoisosien teitä tukittiin. Asia ratkesi vasta EU:n johtamien neuvotteluiden kautta vuonna 2013.

Kiista voi ratketa tällä kertaa nopeammin, sillä osapuolten välillä on neuvotteluyhteys Brysselin prosessin jäljiltä. Neuvotteluhalukkuus on toisaalta ollut vähissä viime viikkoina.

– Asiat voivat mennä nopeasti vakavaan suuntaan tällaisissa tilanteissa, Marina Vulovic sanoo Verkkouutisille.

Marina Vulovic. Kuva: Helsingin yliopisto

Hän toteaa vihamielisen retoriikan kiihtyneen Kosovon pääministeri Albin Kurtin virkakaudella, sillä hän on painottanut ulkopolitiikassa vastavuoroisuutta.

– Se tarkoittaa, ettei Kosovo halua tulla kohdelluksi epäreilusti. Tarkoituksena on vastata samalla tavoin Serbian toimiin, kuten nyt autojen rekisterikilpien suhteen.

– Serbian presidentti Aleksandar Vucic ei ole ollut mielissään uudesta hallinnosta ja Kosovon nykyisestä poliittisesta suunnasta, Vulovic sanoo.

Sotilaiden läsnäolo lähettää viestin

Serbian asevoimat nosti tiettyjen yksiköiden valmiutta korkeimmalle tasolleen muutama päivä sitten. Tutkijan mukaan konfliktin riski on olemassa, sillä molemmat osapuolet uskovat vahvasti olevansa oikeassa.

Tuoreinta käännettä voi pitää yllättävänä, sillä rekisterikilpiä koskevasta asiasta on neuvoteltu useita kertoja vuoden 2011 jälkeen. Monien ihmisten liikkumista on rajoitettu, koska heidän rekisterikilpensä eivät ole enää voimassa.

Serbian pitkäaikaisena tukijana toiminut Venäjä pysynee kumppaninsa rinnalla myös uudessa kiistassa, vaikka se on luonteeltaan paikallinen.

– Pidän Serbian asevoimien siirtämistä Kosovon rajalle pääasiassa voimannäyttönä. Retoriikka on tästä huolimatta erilaista: Vucic on sanonut, että Serbia puolustaa kansaansa tarvittaessa paikasta riippumatta, Marina Vulovic sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)