Hintojen suositteleminen ja niistä sopiminen ovat erittäin vakavia kilpailunrajoituksia. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Autokouluja oikeuteen kartellista ja hintasuosituksesta

Yhteinen hinnoista sopiminen on kuluttajien huijaamista, muistuttaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää, että markkinaoikeus määrää yhteensä noin 300 000 euron seuraamusmaksut Uudenmaan Autokouluyhdistykselle ja kahdeksalle autokoululle.

Uudenmaan Autokouluyhdistys ja sen hallitukseen kuuluneet kuusi autokoulua kannustivat viraston mukaan autokouluja korottamaan hintoja vuosina 2012–2015. Porvoossa hintasuositus johti kolmen autokoulun hintakartelliin, joka kesti vuoden 2013 alusta vuoden 2014 syksyyn.

Viraston selvitysten mukaan Uudenmaan Autokouluyhdistys ja yhdistyksen hallituksessa edustettuina olleet kuusi autokoulua suosittelivat alalla toimiville yrityksille korotuksia B-korttiopetuksen hintaan. Lisäksi Porvoossa vuoden 2014 syksyllä aloittaneita uusia toimijoita kehotettiin korottamaan hintojaan, jotta vanhat yrittäjät eivät joutuisi laskemaan omiaan. Hintojen korottamista esitettiin yhdistyksen järjestämissä alueellisissa keskustelu- ja koulutustilaisuuksissa.

Porvoossa hintasuositus johti kolmen autokoulun hintakartelliin. Porvoon Autokoulu, Drivers’ Club ja Auto-opisto nostivat yhteisellä sopimuksella B-korttiopetuksen kokonaishintaa vuoden 2013 tammikuussa voimaan tulleen lakiuudistuksen yhteydessä noin 600 eurolla. Yritykset noudattivat sovittua hintatasoa siihen asti, kun kaksi uutta toimijaa aloitti toimintansa Porvoossa syksyllä 2014, ja yrittivät silloin saada uudetkin toimijat nostamaan B-kortin perusvaiheen hintaa 300–400 eurolla.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttaa, että keskenään kilpailevat yritykset eivät saa keskustella tai sopia keskenään hintojen nostamisesta. Hintojen suositteleminen ja hinnoista sopiminen ovat erittäin vakavia kilpailunrajoituksia, joiden ainoa tarkoitus on nostaa hintatasoa kuluttajien vahingoksi.

– Yritysten on päätettävä itse, miten ne hinnoittelevat tuotteensa. Ne eivät saa sopia tai keskustella keskenään hinnankorotuksista eikä toimialayhdistys saa suosittaa hintojen korottamista. Yhteinen hinnoista sopiminen on kuluttajien huijaamista, viraston pääjohtaja Kirsi Leivo toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt