Atte Kaleva. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Atte Kaleva: Venäjä teki Salisburyn myrkkyiskun kolmesta syystä

Salisburyn hermomyrkkyisku on tutkijan mukaan osoitus röyhkeästä voimapolitiikasta.

Sotatieteiden maisteri ja Helsingin kaupunginvaltuutettu (kok.) Atte Kalevan mukaan Salisburyssa tehty hermomyrkkyisku on osoitus Venäjän hallinnon häikäilemättömästä ja ylimielisestä voimapolitiikasta.

Kaleva kirjoittaa Verkkouutisten blogissa, että Venäjä toteutti iskun kolmesta syystä. Isku toimi ensinnäkin pelotteena Venäjän turvallisuuskoneiston henkilöstölle.

”[Sergei] Lavrovin tarkoituksena ei tietenkään ole tosissaan yrittää kiistää Venäjän syyllisyyttä, vaan päin vastoin alleviivata sitä. Kyseessä on varoittava esimerkki kaikille venäläisen turvallisuuskoneiston työntekijöille, niin entisille kuin nykyisille: jos vaihdatte puolta, niin tapamme teidät”, Kaleva sanoo.

Hänen mukaansa hermokaasuisku palvelee myös Venäjän johdon strategisia tavoitteita.

”Iskemällä Brexitiin valmistautuvassa Iso-Britanniassa Venäjä halusi testata EU:n keskinäistä solidaarisuutta. Vieläkö brittejä tuetaan, vaikka he ovat äänestäneet Eurooppaa vastaan?”

Suomen on Kalevan mielestä erittäin tärkeää seistä EU:n yhteisessä rintamassa. Hän pitää venäläisdiplomaatin karkoitusta Suomesta hyvin perusteltuna.

Kolmas syy hermomyrkkyiskun takana on Kalevan mukaan selvästi sisäpoliittinen.

”Yhtä kaikki [Vladimir] Putinin päämääränä on luoda uusi Neuvostoliitto, Euraasian unioni, jonka johtovaltiona jälleen toimisi supervallaksi palannut Venäjä. Italian kokoisen, vahvasti raaka-aineista riippuvaisen kansantalouden voimin ei supervallaksi nousta, joten Putinin on turvauduttava utopiansa toteuttamiseksi vanhoihin hyviksi havaittuihin keinoihin.”

Näitä keinoja Kalevan mukaan ovat jatkuvilla provokaatioilla tapahtuva ulkoisen uhkan keinotekoinen luominen ja kansan pelotteleminen. Keinot toimivat, koska Venäjän kansalaiset ovat tiedonvälityksessä pääosin Venäjän valtiollisten medioiden tuottaman propagandan varassa.

Kaleva ehdottaakin, että Iso-Britannia lanseeraisi BBC:lle venäjänkielisen ja selkeästi Venäjälle suunnatun uutisvälityksen propagandaa torjuakseen.

”Diplomatian verhon suojissa toimivien vakoojien karkottaminen on ymmärrettävä alku, mutta ei yksinään riitä iskemään Putinin luomaan vahvan johtajan imagoon”, Kaleva päättää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt