Omakotitaloja Tuusulan asuntomessuilla 2. kesäkuuta 2020. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Asuntomarkkinoilla muutos: Nämä viedään nyt käsistä

Maakuntakaupungeissa on voimakasta kysyntää erityisesti omakotitaloista.

Kiinteistömaailman barometrin mukaan tämänhetkinen ja lähitulevaisuuden kysyntä kohdistuu eniten hyvätuloisten haluamiin, yli 250 000 euron asuntoihin.

– Liikkeellä ovat he, joihin korona-ajan taloudelliset haitat eivät ole henkilökohtaisesti kohdistuneet. Kun koronasta eniten kärsineiden taloudellinen tilanne selkiytyy, voidaan nähdä isoakin aktivoitumista myös edullisemmissa asuntotyypeissä, mutta se aika ei ole vielä, Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa uudehkot omakotitalot viedään lähes kaikkialla käsistä, mutta alle 250 000 euron asunnoissa tarjontaa on lähes entiseen tapaan.

Kiinteistömaailman uusi asuntojen hintaennuste vuosille 2021–2023 on noussut viime syksystä 0,3 prosenttiyksikköä 1,3 prosentin kasvuun. Tekoälymallinnus ennakoi Helsinkiin nyt jopa 4,2 prosentin kasvua seuraavalle kolmevuotisjaksolle ja Turkuun ja Tampereellekin selvästi yli 3 prosentin kasvua.

Hinnankehitysnäkymät erilaistuvat yhä voimakkaammin eri postinumeroalueilla, eri asuntotyypeissä ja eri vuosikymmenillä rakennetuissa asunnoissa.

– Esimerkiksi Espoossa Tapiola, Otsolahti ja Länsikorkee-Suvikumpu näyttävät kehittyvän vahvemmalla kulmakertoimella kuin muut postinumeroalueet; Vantaalla puolestaan Kivistö ja Tikkurila ovat harpanneet voimakkaimmin ylöspäin, Kiinteistömaailman data-analyytikko Tony Korkala sanoo.

Yli 350 ammattilaisen vastauksissa korostuu vahva kysyntä erityisesti omakoti- ja rivitaloihin. Myös vapaa-ajan asuntokaupassa kesästä 2021 ennakoidaan vähintään viime kesän veroista.

– Pääkaupunkiseudulla on nähtävissä voimakasta kysyntää kaikentyyppisistä asuntoista; maakuntakaupungeissa erityisesti omakotitaloista. Esimerkiksi Lahdessa, Kotkassa, Kouvolassa, Oulussa ja Rovaniemellä pyöreät 100 prosenttia välittäjistämme sanoo myytävistä omakotitaloista olevan pulaa, Risto Kyhälä sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt