Verkkouutiset

Asiantuntijat Ruotsin koronatoimista: Tämä virhe voi tulla kalliiksi

Epidemiologin mukaan on väärin sanoa, että kasvomaski antaa valheellisen turvallisuudentunteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin koronastrategia herättää kiinnostusta maailmalla, ja se on saanut osakseen voimakasta arvostelua pandemian aikana. Viime aikoina epidemiologit ovat antaneet sille kuitenkin myös kiitosta, koska Ruotsissa on saatu toistaiseksi pidettyä virustilanne tasaisena verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan.

Svenska Dagbladetin mukaan johtavat epidemiologit arvostelevat Ruotsia nyt ”yhdestä vakavasta virheestä”.

− On vakava virhe olla vaatimatta suu- ja nenäsuojainten käyttöä julkisessa liikenteessä ja paikoissa, joissa on paljon ihmisiä eikä turvavälejä voida pitää, sanoo Geneven yliopiston epidemiologian professori Antoine Flahault.

− Se voi tulla Ruotsille kalliiksi. Olen täysin eri mieltä Anders Tegnellin kanssa.

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell on arvostellut kasvomaskien käyttöä koronaa ehkäisevänä toimenpiteenä, koska ne luovat hänen mukaansa valheellisen turvallisuudentunteen.

− Suusuojat eivät tarjoa väärää turvallisuutta vaan vähentävät tartuntariskiä ja uusia virusaaltoja. Se ei pysäytä virusta mutta sen pitäisi olla mukana keinovalikoimassa viruksen ehkäisemiseksi, Antoine Flahault sanoo.

Maailman terveysjärjestö WHO ja YK:n lastenrahasto suosittelevat suu-nenäsuojan käyttöä yli 12-vuotiaille lapsille sekä 6−11-vuotiaille lapsille ympäristössä, jossa infektiot ovat yleisiä.

Professori Flahaultin mielestä lasten tulisi käyttää suu-nenäsuojia kuuden vuoden iästä lähtien. Flahaultin mukaan lasten tartuntojen leviäminen on pandemian kannalta paljon merkittävämpää kuin aiemmin on ajateltu.

− Lapset levittävät virusta ympärilleen mutta sairastuvat harvemmin, hän sanoo.

Myös virusasiantuntija David Nabarron mukaan on valitettavaa, että Ruotsin terveysviranomaiset ovat hylänneet maskit keinovalikoimastaan.

− On väärin sanoa, että maskit antavat liikaa turvallisuudentunnetta. Tutkimusten mukaan maskien käyttäjät pärjäävät muita paremmin, Lontoon Imperial Collegen Healt Innovation -instituutin johtajana toimiva Nabarro sanoo.

Hän korostaa, että kasvomaskeja on käytettävä oikein. Ihanteellinen maski koostuu kolmesta kerroksesta ja istuu hyvin.

Esimerkiksi Pariisissa kasvomaskin käyttö on pakollista jopa ulkona. Ranskalaisen epidemiologin Arnaud Fontanetin mukaan käytäntö on hyvä, koska se tekee maskiohjeesta yksiselitteisen.

− Silloin ei tarvitse miettiä, missä ja milloin suojusta päivän aikana käyttää, hän kommentoi SvD:lle.

”Viruksen kanssa eletään vuosia”

Ruotsin kansanterveysviraston pääjohtaja Johan Carlson vastaa asiantuntijoiden kritiikkiin. Hänen mielestään suusuojaimen käyttö ei ole perusteellinen ratkaisu.

− Meidän pitää elää tämän viruksen kanssa useita vuosia. Emme usko, että kasvomaskien yleinen ja laaja käyttö on kestävä ratkaisu. Pikemminkin on olemassa riskejä, hän sanoo.

Carlsonin mukaan ”asiat eivät ole menneet kovin hyvin maissa, joissa on ollut vaatimus kasvomaskin käyttöön”. Esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa kehitys on hänen mukaansa mennyt huonoon suuntaan.

Jos eteen tulisi tilanne, että julkisten paikkojen ruuhkatilanteet aiheuttaisivat taudin leviämistä, voisi Carlsonin mukaan linjaukseen tehdä muutoksen.

− Jos esimerkiksi Tukholman tai Göteborgin alueella ei paikallisesti voida hallita infektioiden leviämistä, meille ei ole ongelma ehdottaa, että tällöin käytettäisiin maskeja. Mutta emme ole saaneet alueilta tällaisia signaaleja, Johan Carlson sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)