Verkkouutiset

Ensi kertaa pidettävien aluevaalien vaalipäivä on sunnuntaina. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Asiantuntijan tulkinta: Nämä ovat vaalikyselyn uutisia

Ylen aluevaaligallupissa kantansa kertoi kaksi kolmesta vastaajasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yle Uutisten ja Taloustutkimuksen torstaiaamuna julkistamassa aluevaaligallupissa kokoomus johtaa ylivoimaisesti 22,4 prosentin kannatuksella. Toisena on kannatusta lähes prosenttiyksikön menettänyt SDP 18 prosentilla.

Kolmanneksi on noussut 17,7 prosenttiin keskusta +2,4 prosenttiyksiköllä. PS putosi neljänneksi 14,3 prosenttiin menetettyään 3,3 prosenttiyksikköä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijan paikalta muutostoimisto Ellun Kanoihin siirtynyt kokoomuksen entinen suunnittelupäällikkö Jukka Manninen analysoi kannatuslukuja twitterissä. Manninen toteaa tulkintaa vaikeuttavan, että kantansa kertoneiden osuus on 66 prosenttia. Siinä lienee hänen mielestään noin kolmannes liikaa aluevaaleissa lopulta äänestäviin.

– Tiedä sitä sitten, että minkä puolueen lukuihin tuo vaikuttaa eniten/vähiten, Jukka Manninen huomauttaa puolueiden kannattajien erilaisista äänestyshaluista.

Kyselyn uutisia hänen mukaansa on keskustan pomppu. Aluegallupeissa sitä ei näkynyt, vaan niissä keskustan kannatus pikemminkin laski hieman kuntavaaleista.

Jukka Manninen huomauttaa aluegallupien keskittyneen etelään. Keskusta sen sijaan lienee voimissaan sen pohjoisimmilla, perinteisimmillä kannatusalueilla, joissa se on Mannisen mukaan nyt voittanut maaperää takaisin PS:ltä terveyskeskuslupauksilla.

– Toinen uutinen on SDP:n kannatus. Se olisi putoamassa alle kuntavaalien 2021 tason, mikä oli puolueen historian huonoin kuntavaalitulos, Manninen toteaa.

Hänen mukaansa Sanna Marinin fanitus tai suosio ”ei vaan käänny” puolueelle kannatukseksi.

– Jotain muutoksia puolueessa tarttis tehdä, jos haluavat voittaa vaaleja.

Jukka Manninen kiinnittää huomiota myös vihreiden 7-numerolla alkavaan kannatukseen. Hänen mukaansa se lienee puolueelle järkytys, mutta se vastaa vihreiden aiempaa vakiokannatusta Helsingin ulkopuolisessa Suomessa, jos oppositiovuosien tuomaa lisää ei lasketa.

– Se ei lämmitä, vaan puolueessa alkanee vaalien jälkeen ruodinta, itseruoskinta ja syyllisten etsiminen, Manninen arvelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)