LEHTIKUVA/AFP Sakis Mitrolidis

Arvio Ruotsista: Nopeaa rokotetta turha odottaa

Ruotsissa puolet väestöstä pitäisi rokottaa, Johan Giesecke sanoo.

Ruotsin ex-valtionepidemiologi Johan Giesecke ei usko nopeaan koronarokotteeseen, eikä siihen kuuluisi hänen mielestään asettaa tässä vaiheessa liikaa toivoa. Pfizer- ja BioNTech-yhtiöiden kehittämästä koronavirusrokotteesta ei lähitulevaisuudessa ole juuri apua, Giesecke toppuuttelee. Asiasta uutisoi Expressen.

Giesecke on tullut tunnetuksi yhtenä Ruotsin koronastrategian arkkitehdeista. Hän oli kansainväliseksi kuuluisuudeksi nousseen Anders Tegnellin edeltäjä Ruotsin valtionepidemiologina. Giesecke on myös Karoliinisen instituutin emeritusprofessori.

Giesecken mukaan valmiin rokotteen kehittäminen ja testaaminen sekä massatuotannon aloittaminen tulee vielä viemään aikaa.

– Nojaaminen tulevaan rokotteeseen epidemiatorjunnassa on mielestäni liian aikaista, hän sanoi P1-radiokanavan haastattelussa sunnuntaina.

Giesecke kuvailee positiivisia rokoteuutisia ”valoksi tunnelin päässä”, mutta muistuttaa, että epidemian selättäminen vie aikaa. Lähemmäs puolet väestöstä on rokotettava, jotta viruksen leviäminen saataisiin käännettyä laskuun, hän uskoo.

– Kyllä, näin ajattelisin. Mutta tämä tulee viemään aikaa, ja se ihmisten on ymmärrettävä. Annoksia ei ole paljon, eikä Ruotsi lähitulevaisuudessa pysty rokottamaan puolta väestöstä, Giesecke toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt