X
SULJE MAINOS
Suurin osa influenssatartunnoista havaitaan joulukuun ja helmikuun välillä. / LEHTIKUVA / AFP Nic Coury

Arvio USA:ssa: Influenssa voi iskeä harvinaisen aikaisin ja rajusti

Rokotteen ennustetaan toimivan tänä talvena mahdollisesti aiempaa heikommin.

Tulevan influenssakauden ennakoidaan olevan huomattavasti viime vuotta pahempi.

Tutkijoiden mukaan virus voi iskeä myös tavanomaista aiemmin, sillä väestön luonnollinen eli sairastamisen myötä syntyvä immuniteetti on heikompi etätöiden ja lähikontaktien välttämisen myötä.

Yhdysvalloissa terveysviranomaiset ovat varoittaneet siitä, että sairaalahoidon kapasiteetti on jo venytetty monin paikoin äärimmilleen deltamuunnoksen aiheuttaman epidemia-aallon vuoksi.

Vanderbiltin yliopiston professori William Schaffnerin mukaan pahin mahdollinen skenaario olisi ”tuplaepidemia”, jossa sekä koronavirus että influenssa leviäisivät nopeasti väestössä talvikaudella. Tartuntaryppäitä voi ilmaantua erityisesti kouluissa, sillä suuri osa työvoimasta on edelleen etätöissä.

Influenssarokote voi myös toimia tänä vuonna tavallista heikommin. Wall Street Journal -lehden mukaan virusta oli rajoitustoimien vuoksi liikkeellä erittäin vähän viime talven aikana, mikä vaikeutti rokotteeseen otettavien viruskantojen valitsemista.

Pittsburghin yliopiston professori Richard Zimmermanin tekemän mallinnuksen mukaan Yhdysvalloissa sairaalahoitoon joutuu 102 000 ihmistä enemmän kuin viime influenssakaudella. Tartuntoja havaitaan yleensä lokakuusta toukokuuhun, mutta varsinainen epidemiapiikki on joulu–helmikuussa.

Tautikeskus CDC:n mukaan influenssatartunnan saa vuosittain 9–45 miljoonaa amerikkalaista, joista sairaalahoitoon joutuu 140 000–810 000. Kuolemantapauksia on 12 000–61 000, pääasiassa yli 65-vuotiaiden ikäryhmässä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt