Boris Johnson. LEHTIKUVA / AFP Jeremy Selwyn

Arvio: USA:n vaalit ratkaisevat Brexitin kohtalon

Donald Trumpin voitto sinetöisi sopimuksettoman eron, virkamiehet uskovat.

EU:n ja Britannian neuvottelujen venyessä on Britannian pääministeri Boris Johnson useaan otteeseen väläyttänyt sopimuksettoman EU-eron mahdollisuutta. Useat EU-virkamiehet uskovat Johnsonin kuitenkin odottavan Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulosta ennen lopullisen päätöksen tekemistä, uutisoi The Guardian. Mikäli Donald Trump valitaan jatkokaudelle, on sopimukseton ero todennäköinen, virkamieslähteet kertovat.

Trump on ilmaissut tukensa Britannian EU-erolle, ja lupaillut Britannialle suurta vapaakauppasopimusta lopullisen eron toteuduttua. Britannia erosi virallisesti EU:sta tammikuussa, mutta noudattaa siirtymäajan aikana EU:n lainsäädäntöä ja osallistuu sisämarkkinoille.

Britannian entisen EU-lähettilään Ivan Rogersin mukaan Trumpin voitto vahvistaisi Johnsonin käsitystä ”historiasta olevan hänen puolellaan”. Demokraatti Joe Bidenin voitto olisi Rogersin mukaan kova isku niin Johnsonin suunnitelmille kuin Britannian ulkopoliitiselle asemalle.

– En usko Bidenin tai hänen neuvonantajiensa olevan brittivastaisia, mutta Johnson ja hänen lähipiirinsä eivät ole tehneet heihin vaikutusta, Rogers sanoo.

Britannian entisen USA-lähettilään Kim Darrochin mukaan Biden saattaisi presidenttinä asettaa EU:n ja Yhdysvaltojen välisen vapaakauppasopimuksen etusijalle. Vaikka maiden välinen turvallisuuspoliittinen yhteistyö todennäköisesti jatkuisikin hyvänä, Brexit ei ole Bidenille mieluinen asia, Darroch arvioi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt