Vladimir Putin. LEHTIKUVA/AFP

Arvio: Kreml Ukrainan vaalien todellinen voittaja

Tv-persoona Volodomyr Zelenskyi on sunnuntain vaalien ennakkosuosikki.

Ukrainan presidentinvaalien todellinen voittaja on Venäjän presidentti Vladimir Putin, arvioi Politico. Presidentinvaalien toisella kierroksella sunnuntaina ovat vastakkain istuva presidentti Petro Poroshenko sekä ex-koomikko Volodomyr Zelenskyi. Ennakkoarvioissa haastaja Zelenskyille povataan selkeää vaalivoittoa.

Politico arvioi värikkään vaalikampanjan todelliseksi voittajaksi kuitenkin Kremlin, riippumatta siitä valitaanko Ukrainan johtoon Poroshenko tai Zelenskyi. Vladimir Putinin tavoitteena on naapurivaltion epävakauttaminen, ja Venäjän propagandakanavat pyrkivätkin korostamaan Ukrainan korruptiota ja maan demokratian sekavuutta.

Värikäs vaalikampanja on vain korostanut tätä kuvaa.

Ukrainalaisten tyytymättömyys nykytilanteeseen on keskeinen syy julkkisehdokas Zelenskyin suosioon. Politico arvioi televisiosta tunnetuksi tulleen Zelenskyin olevan poliitikkona vielä kirjoittamaton lehti, verraten häntä tyyliltään myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpiin.

Politico ei kuitenkaan pidä venäjänkielistä Zelenskyitä Kremlin sätkynukkena, mutta uskoo Ukrainan rakenteellisten ongelmien korjaamisen koituvan tälle vielä ylivoimaiseksi tehtäväksi.

Ukrainan korruptiosta ja sisäpoliittisesta tilanteesta hyötyvät Politicon mukaan ennen kaikkea maan oligarkit, joista usealla on läheiset siteet Venäjälle.

 

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt