Verkkouutiset

Arktisella vyöhykkeellä tikittää sotilaallinen aikapommi

Mathieu Boulèguen mielestä sotilaallisia jännitteitä pohjoisessa ei voi sivuuttaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Arktisten alueiden turvallisuustilanne on ranskalaistutkija Mathieu Boulèguen mukaan kehittymässä vaaralliseen suuntaan. Erityisen jännitteiseksi lännen ja Venäjän sotilaallinen vastakkainasettelu uhkaa muodostua napapiirin pohjoispuolisessa Euroopassa.

Vaikka sotilaallinen toiminta pohjoisessa on yhä intensiivisempää, poliitikot toistelevat hänen mukaansa edelleen vanhoja korulauseita arktisesta alueesta geopoliittisista jännitteistä vapaana vyöhykkeenä.

– Sotilaiden saappaanjälki on vahvistumassa kautta arktisen alueen. Jo yli vuosikymmenen ajan Kreml on mukauttanut Venäjän joukkojen sijoittelua, päivittänyt sotilaallisia suorituskykyjään ja perustanut tammikuussa 2021 täysimittaisen arktisen sotilaspiirin, OSK Severin, brittiläisen Chatham House -ajatushautomon Venäjän ja Euraasian tutkimusohjelmassa työskentelevä Boulègue kirjoittaa.

– Myös sotilaallisen toiminnan luonne on synkkenemässä. Venäjä toteuttaa rauhan oloissa asiattomina pidettäviä sotilastoimia, kuten simuloituja ilmaiskuja Norjan sotilaskohteisiin sekä GPS-häirintää Suomen ja Norjan pohjoisosissa, hän toteaa.

Konfliktin uhka on todellinen

Grönlantiin, Islantiin, Brittein saariin ja Norjaan rajautuva merialue on Boulèguen mukaan niin Venäjälle kuin Natolle strategisesti erityisen tärkeä. Siksi siellä on myös huomattava sotilaallisten virhearvioiden, onnettomuuksien ja selkkausten riski.

– Tästä seuraa muun muassa arktisen turvallisuusdilemman uusi esiinnousu, jota sotilaallisen läsnäolon vahvistuminen alueella osaltaan kiihdyttää. Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten sotilaallinen toiminta ruokkii Venäjän käsitystä piiritystilasta, mikä on oikeuttavinaan Kremlin omat militarisointipyrkimykset. Ne puolestaan heijastuvat lännen poliittisiin linjauksiin läsnäolon ja joukkojen vahvistamisesta, hän sanoo.

Arktisilla merialueilla on hänen mukaansa olemassa kasvava uhka yksittäisen virhearvion tai onnettomuuden eskaloitumisesta sotilaalliseksi konfliktiksi. Vaarana on myös Itämeren alueen tai Pohjois-Atlantin jännitteiden horisontaalinen eskaloituminen arktiselle vyöhykkeelle.

Venäjän vallattua Ukrainalle kuuluvan Krimin vuonna 2014 lännen ja Venäjän välistä vuoropuhelua arktisen alueen sotilaallisista pelisäännöistä ei Boulèguen mukaan juuri ole käyty. Elleivät osapuolet onnistu saavuttamaan yhteistä näkemystä siitä, mitkä toimet ovat rauhan aikana hyväksyttäviä ja mitkä eivät, tilanteen kriisiytyminen on hänen mielestään enää ajan kysymys.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)