Antti Rinne ja Juha Sipilä sanasodassa – ”Suomi ei ole yritys”

Pääministeri sanoo Suomen poliittisen keskustelun kääntyneen likaiseksi.

– Sipilän olisi jo korkea aika ymmärtää, että Suomi ei ole yritys vaan demokratia. Suomen hallitusta ei johda toimitusjohtaja vaan pääministeri, jonka toimintaa voi ja saa arvostella. Vaikka oppositio on arvostellut hallituksen politiikkaa, kaikkein suurinta kritiikkiä on esittänyt kansa, SDP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne sanoo tiedotteessaan

Hän kritisoi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) MTV:n nettivieras -kolumnia. Siinä pääministeri muun muassa toteaa, että Suomen poliittinen keskustelu on menossa yhtä likaiseen suuntaan kuin Yhdysvalloissa.

– Tällä viikolla kotimaan politiikassa on nimitetty hallituspuolueiden puheenjohtajia kolmeksi rosvoksi, Sipilä päivittelee.

Hän viittaa tällä SDP:n vaihtoehtobudjettiin. Erässä budjettipaperin väliotsikossa puhuttiin ”kolmesta iloisesta rosvosta”. Antti Rinne on selittänyt ilmaisun viitanneen sekä hallituspuolueiden puheenjohtajiin että puolueiden tuoreimpiin esityksiin.

Pääministerin mukaan ”opposition retoriikka on kääntynyt tällaiseksi, kun he ovat huomanneet, että tämä hallitus toimii kunnianhimoista hallitusohjelmaa noudattaen Suomen suunnan muuttamiseksi”.

– Tulin politiikkaankin hakemaan ratkaisuja Suomen ongelmiin. Monien muiden tavoin minua ärsytti se, että poliitikot haukkuivat toisiaan jopa henkilökohtaisuuksiin mennen, puhuivat toistensa ohi ja ymmärsivät toisiaan tahallisesti väärin. Vaikka politiikassa asiat ovat äärimmäisen hankalia, toista ihmistä on kunnioitettava, Sipilä sanoo.

Hän toteaa pitäneensä alusta alkaen ehdottoman tärkeänä, että keskusta pysyy sivistyneellä linjalla, eikä lähde muiden mustamaalaamisen tielle.

– Näin toimimme viime vaalikaudella oppositiossa. Näin olemme toimineet myös tällä vaalikaudella, kun vaaleissa saimme suomalaisilta luottamuksen Suomen kuntoon laittamiseksi.

Antti Rinteen mukaan Sipilän väite amerikkalaistuneesta keskustelusta on ”täysin naurettava”. Hänen mukaansa pääministeri on pettänyt lupauksensa muun muassa koulutusleikkausten osalta. Hän syyttää hallitusta Suomen velkaannuttamisesta leikkauksista huolimatta.

– Sipilän hallituksen politiikka eriarvoistaa suomalaisia. Se jakaa, ei yhdistä. Tällaiselle politiikalle SDP on tarjonnut reilumman vaihtoehdon, Rinne kirjoittaa.

Hän syyttää Juha Sipilää myös lyhyestä muistista.

– Ollessaan oppositiossa Sipilä väitti, että Suomesta on tullut ”porvarillinen DDR”. Vertauksellaan Sipilä rinnasti edellisen hallituksen toiminnan kommunistiseen diktatuuriin, Rinne sanoo.

Antti Rinne vertasi itse tällä viikolla hallituksen politiikkaa Yhdysvaltojen presidentinvaalit voittaneen Donald Trumpin linjauksiin.

– Yhdysvalloissa tätä veropolitiikkaa markkinoidaan lauseella ”Make America Great Again”. Sipilän hallitus on osoittanut, että samaa veropolitiikan linjaa toteutetaan iskulauseen ”Laitetaan Suomi kuntoon” varjossa, Rinne sanoi eduskunnan varjobudjettikeskustelussa keskiviikkona.

”Make America Great Again” on Donald Trumpin iskulause. ”Laitetaan Suomi kuntoon” oli puolestaan keskustapuolueen slogan viime eduskuntavaaleissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt