STTK:n puheenjohtaja Antti Palola (sd.). LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Antti Palola: Demokratia on kriisissä

STTK:n puheenjohtaja remontoisi työriitojen sovittelujärjestelmän.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on huolissaan länsimaisen demokratian tulevaisuudesta ja tilasta.

– Demokratia on murroksessa, rohkenisin sanoa jopa kriisissä, Palola sanoi STTK:n edustajiston kokouksessa.

Palolan mukaan yhteisöllisyyttä ja demokratiaa rikkovat sosiaalisen median ja verkon kautta levittäytyvät vastakkainasettelut ja väärät tiedot. Tämä johtaa hänen mukaansa poliittisen järjestelmän rajuun muutokseen. Niistä esimerkkeinä ovat kansainvälisesti mm. Brexit ja Unkarin ja Puolan oirehtiminen. Suomessa taas puolueiden kannatuksissa on rajuja muutoksia.

– Kansa menettänyt luottamusta ns. perinteisiin puolueisiin ja äänestäjät ovat jatkuvassa liikkeessä.

– Mutta kun valta on vaihtunut, tyytymättömyys nostaa heti päätään, Palola kuvaili muutosta.

Hänen mukaansa vastakkainasettelu näkyy myös työmarkkinoilla.

– Luottamus on katoamassa, Palola summasi.

Palola ehdottaa, että työmarkkinajärjestöt istuisivat ensi kevaään neuvottelukierroksen jälkeen yhteiseen pöytään ja miettisivät, miten sovittelujärjestelmää uudistettaisiin.

– Voisi ajatella, että vahvasti yhteen henkilöön keskittyvä sovittelujärjestelmä ei ole paras mahdollinen Suomen muuttuneessa työmarkkinatilanteessa, Palola sanoi viitaten mm. keskitettyjen sopimusten loppumiseen.

Palola huomautti, että sovitteluajat näyttävät venyvän. Ruotsissa sovittelujärjestelmä on vahvemmin resurssoitu ja tehtäviä enemmän kuin Suomessa.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni perui tulonsa STTK:n kokoukseen. Hän on pitänyt esillä paikallisen sopimisen laajentamista työllisyystavoitteen saavuttamiseksi.

– Kun suuntaus näyttää olevan yrityskohtaista sopimista kohti, sen pitää tapahtua työ- ja virkaehtosopimusten puitteissa, Palola lähetti viestiä poliittisille päättäjille ja varoitti heitä puuttumasta työmarkkinaneuvotteluihin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt