Annika Saarikon mukaan onnistuneet päätökset lähtevät siitä, että keskusta luottaa itseensä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Annika Saarikko HS:lle: Joltain osin on epäonnistuttu

Ministerin mielestä keskustelu nuorisorikollisuudesta otti viikon aikana väärän suunnan.

Tiede- ja kulttuuriministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon mielestä keskustelu nuorisorikollisuudesta on edennyt viikon aikana väärään suuntaan. Lisäksi hän sanoo Helsingin Sanomille, että joiltain osin kotouttamisessa ja kotoutumisessa on epäonnistuttu.

Poliisi ja monet viranomaiset ovat huolissaan pääosin pääkaupunkiseudulla asuvista noin 100–150 nuoresta, jotka saattavat käyttäytyä vaarallisesti ja väkivaltaisesti. Heistä valtaosa on maahanmuuttajataustaisia.

– Se, että myöntää, että maahanmuuttajaväestön keskuudessa voi olla ongelmia, ei ole mielipide siitä, että heitä ei pitäisi olla täällä, Saarikko täsmentää HS:lle.

Ministeri sanoo, että kotouttamisessa ja kotoutumisessa on joltain osin epäonnistuttu, jos maahanmuuttajaperheistä lähtöisin olevat nuoret ovat ”tiettyjen ilmiöiden tilastoissa yliedustettuja”.

Valtaosalla heistä kuitenkin menee Saarikon mukaan hyvin. Hän uskoo nuorten myös toivovan, että heitä ei aina määriteltäisi taustansa perusteella.

Syrjintä ja rasismi ovat ministerin mukaan aina väärin ja luovat ulkopuolisuuden tunnetta.

Tästä tuli hirveän nopeasti maahanmuuttopolitiikkaa. Mutta miksi tästä ei tullut perhepolitiikkaa, ministeri ihmettelee.

Perhepolitiikalla Saarikko viittaa siihen, että lasten vanhempia ei tueta tarpeeksi. Varhaiskasvatuksen merkitys ja pienten lasten vanhempien tukeminen on sen sijaan Suomessa hänen mukaansa ymmärretty.

– Samalla kun sanon tämän, ymmärrän, että nuorten elämänpiirissä, vaikka vanhemmat tekisivät kaikkensa, kaveripiirin ja sosiaalisen elämän vaikutus on myös hirveän suuri, hän sanoo.

– Vaikka meillä on syy pysähtyä tämän vakavan kysymyksen äärelle ja monesti oikeutetusti käydään keskustelua suhteessa Ruotsiin, emme voi väittää, ettei mitään olisi tehty, ministeri muistuttaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt