X
SULJE MAINOS
Anne-Mari Virolainen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Anne-Mari Virolainen: USA haastaa omaa järjestelmäänsä

Ministerin mukaan kauppapolitiikka on nyt harvinaisen politisoitunutta.

Ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri Anne-Mari Virolaisen (kok.) mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kuumentanut ennennäkemättömällä tavalla kansainvälisen kauppapolitiikan ympärillä käydyn keskustelun.

Hänen totesi Turun Eurooppa-foorumissa, että Suomi voi pärjätä vain osana EU:ta, joka on noussut sääntöpohjaisen järjestelmän puolustajaksi.

– Yhdysvallat haastaa kansainvälistä kauppajärjestelmää, jonka pääarkkitehtina se on itse ollut. Kongressin välivaalit lähestyvät, joten retoriikka on vain kovenemassa, kuten olemme huomanneet Twitteriä lukemalla, Virolainen sanoi Trumpin lausuntoihin viitaten.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin heinäkuun lopulla tekemä vierailu Valkoiseen taloon rauhoitti hetkellisesti kauppakiistoja. Konkreettiset tulokset selviävät ehkä vasta ensi kevään aikana.

– EU:n ja Yhdysvaltojen pitkäaikainen suhde vaatii kärsivällisyyttä ja asiasisältöihin keskittymistä. Olemme Euroopassa myös pitäneet huolta omista kauppaintresseistämme ja tilanne onkin erittäin hyvä, Virolainen sanoi.

Hän nosti esiin Japanin, Vietnamin ja Singaporen kanssa neuvotellut kauppasopimukset, jotka vauhdittavat talouskehitystä ensi vuoden puolella. Uusia kauppakumppaneita etsitään jatkuvasti niin Australian kuin Väli- ja Etelä-Amerikankin suunnasta.

Brexitistä murhetta Suomelle

Britannian EU-eron jälkihoito tulee aiheuttamaan päänvaivaa myös Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella ensi vuonna.

– Britit ovat tuolloin juuri lähteneet, joten heidän kanssaan neuvotellaan uuden suhteen luonteesta. Britannian ja EU:n välinen suhde on kestänyt yli 40 vuotta, joten eron on tapahduttava järjestyneesti, Virolainen sanoi.

– Neuvottelut ovat vielä auki ja maaliskuun määräaika häämöttää. Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja on ratkaiseva kysymys, ja se on vielä sopimatta.

– Suomalaisten yritysten on viimeistään nyt alettava valmistautumaan, sillä kauppa ei voi jatkua entisin ehdoin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt