Verkkouutiset

Amerikkalaisjulkaisu: ”Yllättäen Suomi on kieltänyt lähes yhtä monta elokuvaa kuin Iran”

Kohu Pohjois-Korea -komediasta sai amerikkalaisjulkaisun tarkastelemaan muitakin maailmalla poliittisista syistä kiellettyjä elokuvia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

The Improper käsittelee tästä löytyvässä jutussaan kohua Seth Rogenin ja James Francon The Interview -Hollywood-komediasta. Sonyn lyhytaikainen kielto tälle omalle filmilleen merkitsi sitä, että USA sensuroi ensi kertaa pitkiin aikoihin elokuvan poliittisista syistä julkaisun mukaan ”kolmannen maailman diktatuurimaiden tapaan”.

The Improper on tehnyt katsauksen yli 50 maan poliittisista syistä kieltämiin Hollywood-elokuviin viimeisen 70 vuoden aikana. Lähteenä lienee ollut tämä Wikipedian sivusto.

The Interviewtäkin tuoreempi tapaus on Ridley Scottin Mooses-elokuva Exodus: Gods and Kings, jonka Egypti ja Marokko juuri kielsivät.

Periaatteessa Hollywood-filmejä näyttävien maiden sensuuritilastoa johtaa Iran. Maa on 1956 jälkeen kieltänyt poliittisina 56 elokuvaa – viimeksi Ben Affleckin Argon.

Iranin kieltämiä ovat myös esimerkiksi Zoolander homojen oikeuksien väitetyn edistämisen vuoksi, Schindlerin lista ja Matrix Revolution.

”Yllättäen Suomi on kieltänyt lähes yhtä monta filmiä (kuin Iran) 1936 jälkeen, jolloin maa kielsi Panssarilaiva Potemkinin näyttämisen poliittisista syistä”, The Improper kirjoittaa.

Suomesta mainitaan jutussa myös Mantsurian kandidaatti (1964), Red Dawn (Punainen vaara, 1984) ja Billy Wilderin Yks’, kaks’, kolme (1962).

The Improper kirjoittaa, että ”jostain syystä Suomen hallitus on suhtautunut vastenmielisyydellä Frankenstein-elokuviin” joita se kielsi kolme kappaletta 1950-luvulla. Myös King Kongin mainitaan olleen hyllyllä lähes vuosikymmenen. Dirty Harryn ja Teksasin moottorisahamurhaajan mainitaan tulleen kielletyksi väkivallan takia.

Bondiakin sensuroitiin

Suomessa poliittisista syistä sodan jälkeen kiellettyjen ja käsiteltyjen elokuvien määrä oli todellisuudessa valtaisa. Tapoja ja keinoja itänaapurin tahdon toteuttamiseksi oli monia.

Tunnettuja eri tavoin jopa vuosikymmeniksi kiellettyjä olivat myös esimerkiksi Isoviha (1939), Jääkärin morsian (1938), Yli rajan (1942), Aktivistit (1939), Ivan Denisovitshin päivä (1970), Ninotchka (1939) sekä Renny Harlinin ja Markus Selinin Jäätävä Polte (1986).

Kymmenistä elokuvista poistettiin repliikkejä ja kohtauksia joko vaatimusten vuoksi tai oma-aloitteisesti, jotta elokuvan saattoi esittää leikeltynä.

Jopa esimerkiksi Bond-elokuvasta Octopussy – mustekala (1983) jätettiin kääntämättä kohta, jossa kuoleva kenraali Orlov sanoo hänestä tulevan Neuvostoliiton sankarin. Tämä suomeksi arka lause on alla olevalla Youtube-videolla kohdassa 2:15.

Vasta vuonna 2001 kumottiin laki, jonka mukaan esitettäväksi ei hyväksytty elokuvaa, joka ”vaarantaa yleistä järjestystä tai turvallisuutta tahi maanpuolustusta taikka huonontaa valtakunnan suhteita ulkovaltoihin”. Valtion elokuvatarkastamo lakkautettiin 2012.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)