Koronaepidemia on tyhjentänyt ravintoloita Ruotsissa. LEHTIKUVA / AFP Amir Nabizadeh

Alkoholin kotiinkuljetus sallittiin Ruotsissa

Ravintolat saavat tuoda Malmössä juomat tilaajien kotiovelle.

Alkoholin kotiinkuljetukset on sallittu ravintoloille Ruotsin Malmössä. Asiasta uutisoivan Expressenin mukaan päätöksen taustalla on halu piristää ihmisten arkea ja tukea koronakriisin kurittamia ravintoloita.

Moderaattien esitys meni läpi keskustan, ruotsidemokraattien ja liberaalipuolueen tukemana. Sosialidemokraatit, vasemmistopuolue ja vihreät olivat kotiinkuljetusten sallimista vastaan.

Moderaattien kaupunginvaltuutettu Torbjörn Tegnhammar iloitsee esityksen läpimenosta. Hänen mukaansa Malmön ravintola-ala on ollut koronaepidemian takia ”äärimmäisessä kriisissä”.

Paikallinen ratkaisu saattaa kuitenkin olla ristiriidassa Ruotsin alkoholilainsäädännön kanssa. Skånen aluehallinnon valvontaviranomainen Christi Kara kertoo SVT:lle lain edellyttävän sitä, että juomien toimittajan olisi tarjoiltava ne ja pysyttävä paikalla, kunnes ne on juotu.

Expressenin mukaan kotiinkuljetukset ovat kuitenkin toimineet jo tovin Ruotsin Växjössä.

Kaupunginvaltuutettu Torbjörn Tegnhammar ei allekirjoita viranomaisen käsitystä. Hänen mukaansa koko järjestelyn ideana on, että ravintolan vastuu päättyy kuljetukseen, eikä viiniä tarvitse tulla kaatamaan tilaajan kotiin. Hänen mukaansa ostajan ikä tarkistetaan toimituksen yhteydessä.

Suomessa on väläytelty niin viinien ulosmyyntioikeutta ravintoloille kuin pienpanimoiden etämyyntioikeuttakin. Jälkimmäinen esitys keräsi eduskunnassa yli sadan kansanedustajan tuen ja sille viestittiin laajasti kannatusta myös hallituspuolueista. Esitys kuitenkin kuivui pääministeripuolue SDP:n vastustukseen.

LUE MYÖS:

”Alkoholia voi tilata Saksasta mutta ei Sastamalasta”

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt