X
SULJE MAINOS
Panimoiden etämyyntioikeus ei näytä toteutuvan. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Alkoholia voi tilata Saksasta mutta ei Sastamalasta”

Pienpanimoiden etämyyntioikeuden etenemisen sanotaan olevan SDP:stä kiinni.

Hallituspuolueissakin laajaa kannatusta ainakin väitetysti nauttinut aloite pienpanimoiden etämyyntioikeudesta ei vaikuta etenevän. Tämän sanotaan olevan viime kädessä kiinni poikkiteloin asettuneesta pääministeripuolue SDP:stä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo päivittelee tilannetta Twitterissä.

Keskustelemme edustaja @JariMyllykoski erinomaisesta lakialoitteesta pienpanimoiden nettimyynnistä (etämyynti), jonka allekirjoitti yli 100 edustajaa…. Saksasta kyllä voi tilata, mutta Sastamalasta ei. Jännä juttu, ettei yhtään @Demarit paikalla. Kenestäköhän tämä kiikastaa?, Wallinheimo toteaa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykosken aloitteen on allekirjoittanut 110 kansanedustajaa. Se antaisi alle 15 miljoonaa litraa vuodessa tuottavalle pienpanimolle väliaikaisen oikeuden etämyyntiin. Ajatuksena on ollut  lievittää panimoyrittäjien ahdinkoa koronakriisissä. Aloitetta puitiin eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Paikalla ei kuitenkaan ollut yhtäkään SDP:n kansanedustajaa eikä asianomaista perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd.). Verkkouutiset kertoo kyselytunnin keskustelusta tässä jutussa.

Sinuhe Wallinheimon mukaan asia on lopulta ”poliittisesta tahdosta kiinni”.

– Valitettavasti @Demarit eivät halua, että suomalaisilla pienpanimoilla ja niiden yrittäjillä menisi yhtään paremmin.

Ei mitään valmistelua

Huhtikuussa tehdyn aloitteen on jo aiemmin todettu jämähtäneen SDP:n ja ministeri Krista Kiurun vastustukseen. Tukea aloitteelle on nimittäin tullut vuoroin niin keskustalaisilta kuin vihreiltäkin ministereiltä ja kansanedustajilta.

Vihreiden varapuheenjohtajat Fatim Diarra ja Jaakko Mustakallio kirjoittivat jo kuukausia sitten kannanoton, jossa kerrottiin vihreiden puolueen olevan vapautusten takana. Puolueen puheenjohtaja Maria Ohisalo viestitti aloitteelle tukea jo toukokuussa.

Keskustan silloinen puheenjohtaja Katri Kulmuni taas tviittasi samoihin aikoihin, että prosessi etämyynnille saadaan käyntiin ja asian etenemisestä päätetään toukokuussa. Kulmuni sanoi tuolloin, että kotimaista panimotuotantoa on syytä avittaa ”nettikaupan mahdollisuuksilla”.

Ministeri Krista Kiuru kuitenkin vahvisti heinäkuussa, ettei mitää valmistelua etämyynnin sallimiseksi ollut käynnissä. Hallituksesta luvattuja keskusteluja asiasta ei siis ilmeisesti oltu käyty. Heinäkuun 3. päivänä kuultiin, että koko asia on käytännössä haudattu.

LUE MYÖS:

Pienpanimo tyrmistyi etämyyntisotkusta: Täydellistä soopaa (VU 9.7.2020)

Näin SDP antoi keskustan ja vihreiden nolata itsensä täysin (VU 5.7.2020)

Ravintoloitsijan mukaan SDP käyttää puputaktiikkaa (VU 3.7.2020)

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt