Verkkouutiset

Alexander Stubb tunnustaa: Luulin, että minusta tulee Suomen komissaari

Ulko- ja ulkomaankauppaministerinä työskennellyt Alexander Stubb uskoi, että hänen cv:llään komissioista olisi irronnut painava salkku.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja pääministeri Alexander Stubb (kok.) paljastaa tänään julkaistussa kirjassaan Alex uskoneensa, että hänestä tulee EU-komissaari Jyrki Kataisen sijaan.

”Sanotaan se nyt ensimmäistä kertaa suoraan: luulin, että minusta tulee Suomen EU-komissaari vuonna 2014.

Olin työskennellyt komissiossa virkamiehenä. Olin ollut meppinä. Olin työskennellyt Suomen EU-edustustossa. Olin ollut Suomen ulko-, ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri sekä eduskuntavaalien ääniharava. Minulla oli väitöskirja Euroopan integraatiosta. Olin opettanut EU:ta Bruggessä. Kielitaito, kiinnostukset, kansainvälinen verkosto, kokemus – kaikki EU-palaset kohdillaan”, Stubb listaa Karo Hämäläisen kanssa kirjoittamassaan kirjassa.

”Olin varma, että tuolla cv:llä komissiosta irtoaisi myös painava salkku.”

Stubb kertoo valmistautuneensa perheensä kanssa jo komissaarin paikkaan. Hänen aikomuksenaan oli asettua ehdolle kevään 2014 Euroopan parlamenttivaaleissa, minkä jälkeen hänen keräämänsä äänisaalis oikeuttaisi vielä vahvemmin komissaarin paikkaan.

Kesällä 2013 kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen oli yhden keskustelun sivulauseessa sanonut Stubbille, että heidän intressinsä kansainvälisissä asioissa saattaisivat jossain vaiheessa olla ristiriidassa. Stubb ei silloin miettinyt asiaa sen tarkemmin.

Syksyllä 2013 Stubb kertoo käyneensä tapaamassa kokoomuksen puoluesihteeriä Taru Tujusta puoluetoimistolla Kansakoulukujalla. Stubb oli kuullut, että Tujunen halusi hänet ”liian näkymättömänä” pois ulkomaankauppaministerin paikalta, mutta Katainen oli sanonut Tujuselle, ettei niin tehtäisi missään tapauksessa.

”Sanoin haluavani komissaariksi. Taru kehotti panemaan komissaariajatuksen sivuun.”

Keskusteluaan Tujusen kanssa Stubb päätti kuitenkin viiden ministerivuoden jälkeen asettua ehdolle EU-vaaleissa, eikä hän aikonut jatkaa ministerinä seuraavan kevään EU-vaalien jälkeen.

”Marraskuussa ilmoitin asettuvani ehdolle vaaleissa. Jyrkikin osallistui EU-vaaliehdokkuuden julkistustilaisuuteen. Lähdimme rakentamaan tiimiä ja EU-vaalikampanjaa normaaliin tapaan.”

Katainen taisteli hallituksensa kanssa kolme vuotta

Kevättalvella Kataisen hallitus oli Stubbin mukaan hajota ja vasemmistoliitto lähti hallituksesta.

”Jyrki oli taistellut hallituksensa kanssa kolme vuotta. Uskon, että eniten häntä harmitti poliittinen peli, ikuinen jahkailu”, Stubb kirjoittaa.

Huhtikuun alussa Katainen pyysi Stubbia tapaamiseen. Aika sovittiin torstaille. Lauantaina oli kokoomuksen EU-vaalikampanjan avajaiset, joissa Katainen ilmoitti luopuvansa puheenjohtajuudesta.

Stubbin saapuessa Kesärantaan Katainen ja hänen lähimmät neuvonantajansa olivat yläkerrassa juomassa samppanjaa ja syömässä kakkua.

”Kun ilmestyin paikalle, huoneeseen laskeutui hiljaisuus. Taru Tujusen katse oli vaivautunut. Muut lähtivät. Jäin kahden Jyrkin kanssa.

Jyrki rikkoi hiljaisuuden.

”Haluan kertoa sulle ministereistä ensimmäisenä. En lähde ehdolle kokoomuksen puheenjohtajaksi kesällä, eroan pääministerin tehtävästä ja – eihän tässä koskaan tiedä –, mutta ajattelin komissaarin paikkaa.””

Stubb tiesi, että jos istuva pääministeri haluaa komissaariksi, hän pääsee komissaariksi.

”Varmasti ihan hyvä valinta elämänlaadun kannalta”, Stubb sanoi Kataiselle.

Stubb kertoo, ettei hän murtunut, ei ollut pettynyt eikä ollut katkera. Hän ajatteli suuntaavansa sitten mepiksi Euroopan parlamenttiin.

Eurovaalimenestys siivitti puheenjohtajaksi

Kokoomuksen puheenjohtajuutta hän oli ajatellut kerran hiihtolomareissulla parin kaverin kanssa muutaman jägermeisterin jälkeen.

Puheenjohtajakisaan kannustivat muun muassa keskustan entinen puheenjohtaja ja pääministeri Mari Kiviniemi sekä Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies EU–USA-vapaakauppasopimukseen liittyvällä matkalla Washingtonissa.

Lopulta Stubb päätti yhdistää EU-vaali- ja puheenjohtajakampanjansa. EU-vaalit menivät hänen mukaansa ”järisyttävän hyvin”. Stubb sai lähes 150 000 ääntä, melkein tuplasti enemmän kuin seuraava ehdokas Jussi Halla-aho (ps.).

Vaalien jälkeen Stubb nosti vain kierroksia. Hän soitti yli kuusisataa puhelua puoluekokousedustajille.

”Suuri viestini oli, että nyt ei valita vain seuraavaa pääministeriä vaan puheenjohtajaa, jonka avulla on mahdollista voittaa seuraavat eduskuntavaalit. Kertomus vahvistui eurovaalimenestyksen myötä. Ei ollut kovin vaikea lukea rivien välistä, kenen kanssa kannattaa mennä seuraaviin vaaleihin.”

Lahden puoluekokouksessa elinkeinoministeri Jan Vapaavuori putosi yllättäen jo ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella Stubb voitti sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon.

”Olin ollut varma voitostani jo viimeisellä viikolla. Siihen mennessä olin soittanut läpi yli puolet kokousedustajista. Kukaan muu ehdokkaista ei ollut tehnyt samanlaista jalkatyötä”, Stubb kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)