Hallituksen työllisyyspaketti käynnistyy kaupunkikokeiluilla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

AL: Osaavan työntekijän palkkaaminen USA:sta tyssäsi TE-toimistoon

Pirkanmaalla ei kenelläkään viidestä kotimaisesta työnhakijasta ollut tarvittavaa erikoisalan kokemusta.

Tamperelainen kameroiden osto- ja myyntiliike Kameratori on Aamulehden mukaan törmännyt ongelmalliseen tilanteeseen uutta työntekijää palkatessa.

Tiedossa oli tuttu yhdysvaltalainen tekijä, jonka kanssa oli jo aiemmin tehty yhteistyötä ja joka tuntee filmikameroiden ja analogisen kuvaamisen alan. Kameratori halusi hänet muun muassa edistämään yrityksen verkkomyyntiä ulkomaille ja tuottamaan blogi- ja videosisältöjä.

Yhdysvaltalaista työntekijää ei kuitenkaan noin vain Tampereelle saada. Kielteisen päätöksen perusteena oli Kameratorin toimitusjohtaja Jussi Lehmuksen mukaan se, että Pirkanmaalla on niin paljon sellaisia, jotka soveltuvat tähän työhön TE-toimiston näkemyksen mukaan.

TE-toimiston mukaan Pirkanmaalla tiedottajan työtä hakee yhteensä 741 työnhakijaa, joista työttömänä on 269 henkilöä.

Saatavuusharkintaan kuuluu, että yritys ilmoittaa vastaavan työpaikan avoimeksi TE-keskuksen palvelussa. TE-toimiston järjestelmässä haettu paikka luokiteltiin tiedottajan ammattinimikkeeseen.

Kahdessa viikossa Kameratorille tuli työpaikkailmoituksesta vain viisi hakemusta. Hakijoilla ei Lehmuksen mukaan ollut mitään kokemusta analogisesta valokuvausmaailmasta.

Yritys ei kuitenkaan pystynyt ensimmäisessä hakemuksessa näyttämään, että yhdysvaltalaisella olisi jotenkin pätevämpi koulutus kuin Pirkanmaan alueen työttömillä korkeakoulutetuilla tiedottajilla.

Lehmusta harmittaa tilanteessa erityisesti saatavuusharkinnan alueittainen vaihtelevuus. Jokaisella Suomen viidentoista ely-keskuksen alueella on oma työlupalinjauksensa, jossa määritellään tarveharkintaa ja siihen liittyviä poikkeuksia.

Pirkanmaalla media-ala on määritelty alaksi, jolle TE-toimisto ei tule pääsääntöisesti puoltamaan oleskeluluvan myöntämistä.

TE-toimisto toteaa vastauksessaan Aamulehdelle toimivansa annettujen lakien ja ohjeiden mukaisesti, ja päätökset tehdään niiden perusteella.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt