”Ajankohta näiden esittämiselle ei ole oikea” – puolustusministeri tyrmää hävittäjäspekulaatiot

Jussi Niinistön mukaan Suomen hävittäjähankinta on vielä alkumetreillä, eikä mitään virallista tietoa halukkaista valmistajistakaan ole vielä olemassa. Hän toivoo asialle työrauhaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) pitää spekulaatioita Suomen tulevasta Hornetin korvaavasta hävittäjähankinnasta ennenaikaisina. Hänen mukaansa edes ensimmäistä tietopyyntöä valmistajille ei ole vielä ehditty lähettää.

– Silti jo nyt julkisuudessa on esiintynyt mielipiteitä meille parhaiten sopivasta hävittäjästä. Tällaisille mielipiteille ei vielä ole asiallisia perusteita eikä varsinkaan ajankohta näiden esittämiselle ole oikea, hän kirjoittaa blogissaan.

Varomattomilla mielipiteiden esittämisillä vaarannetaan hänen mukaansa hankkeen tasapuolisuus ja kyseenalaistetaan alan ammattilaisten valmistelutyötä. Pahimmassa tapauksessa tämä saattaa hänen mukaansa johtaa myös joidenkin hävittäjäkandidaattien vetäytymiseen kilpailusta ja vaikuttaa hankkeen kustannuksiin.

– Maailmalla on myös esimerkkejä joissa jonkun kandidaatin suosiminen julkisuudessa on johtanut koko prosessin uudelleen käynnistämiseen. Tähän meillä ei ole varaa.

Hävittäjän valinta on Niinistön mukaan erittäin vaativa, monitahoinen ja kauaskantoinen prosessi Suomalainen veronmaksaja voi hänen mukaansa olla varma siitä, että konekandidaattien evaluointi tehdään maan parhaiden asiantuntijoiden toimesta.

– Joten eiköhän anneta alan ammattilaisille rauha tehdä työtään ja jätetään hävittäjäkandidaattien paremmuusjärjestykseen laittaminen myöhempään vaiheeseen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt