Verkkouutiset

Yrittäjänaiset ovat sosiaaliturvakuopassa

Yrittäjänaiset vaatii parempaa sosiaaliturvaa yrittäjille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yrittäjien sosiaaliturvan perustana olevat keskimääräiset YEL-työtulot ovat Eläketurvakeskuksen mukaan noin 1 850 euroa kuukaudessa. Yksityisen sektorin palkansaajien keskimääräiset kokonaisansiot ovat puolestaan Tilastokeskuksen mukaan 3 280 euroa kuussa.

– Palkansaajien ansiotulot ovat siten lähes tuplasti suuremmat kuin yrittäjien YEL-työtulot, summaa Yrittäjänaisten puheenjohtaja Seija Estlander.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Heikko sosiaaliturva jarruttaa Estlanderin mukaan naisyrittäjien menestymistä. Hän muistuttaa YEL-vakuutuksen linjaavan yrittäjän eläkkeen ohella monia Kelan perusetuuksia, kuten sairauspäivärahan sekä äitiys-, isyys- ja vanhempainrahan suuruuden.

– Naisten sosiaaliturva on Suomessa selvästi miesten sosiaaliturvaa heikommissa kantimissa. Naisyrittäjien keskimääräiset YEL-työtulot ovat noin 1 680 euroa kuukaudessa ja miesyrittäjien noin 1 940 euroa kuukaudessa. Palkansaajanaisten ansiot ovat puolestaan 2 920 euroa kuussa ja palkansaajamiesten noin 3 520 euroa kuussa, Estlander sanoo.

Hänen mukaansa yrittäjien ongelman taustalla kummittelee selkeästi se, että yrittäjät voivat itse päättää sosiaaliturvansa tason, ja liian usein he määrittelevät tason liian alhaiseksi.

– Alivakuuttaminen jyrää siis täysillä ja myös alkavat yrittäjät lipsahtavat liian usein tähän ansaan, vaikka he saavat ensimmäisiltä toimivuosiltaan maksuihinsa reippaan alennuksen.

Estlander toteaa, että yrittäjän sosiaaliturva tuppaa nousemaan esiin ennen vaaleja, mutta vaalihuuman haihduttua laskeutuu jälleen hiljaisuus.

– Moni yrittäjä maksaa tietämättään työttömyysturvaa palkansaajien työttömyyskassaan. Kun työttömyys napsahtaa niskaan, yrittäjälle ei heru palkansaajan kassasta senttiäkään korvausta, toimitusjohtaja Heli Järvinen harmittelee.

Yrittäjänaiset pitää kohtuuttomana myös sitä, ettei yrittäjää koske sairastumisen iskiessä samat omavastuun säännöt kuin maatalousyrittäjää, palkansaajasta puhumattakaan.

– Yrittäjän omavastuu kattaa sairastumispäivän ja kolme arkipäivää, kun maatalousyrittäjällä omavastuuseen kuuluu sairastumispäivä ja kolme kalenteripäivää. Lisäksi on outoa, että yrittäjän samasta tulosta maksama sosiaaliturva jää palkansaajan sosiaaliturvaa heikommaksi, Järvinen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)