Verkkouutiset

Ambulanssi ajaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:in Meilahden sairaala-alueella Helsingissä 7. lokakuuta 2020., LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ylilääkäri IL:lle: Nämä sydänoireet pitää selvittää heti

Kaikki oireet eivät ole hengenvaarallisia, mutta niiden aiheuttaja on syytä tutkia.

Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala kertoo Iltalehdelle, että rintakehässä tuntuva laaja-alainen puristus, hengenahdistus tai suoranainen kipu ovat oireita, joiden aiheuttaja on syytä selvittää heti.

Oireet ovat tyypillisiä sydäninfarktin oireita, joka on hoitamattomana hengenvaarallinen. Muita tyypillisiä oireita voi olla lapojen väliin, käsivarsiin tai kaulan suuntaan ulottuva säteilyn tunne.

– Yleensä kun tällainen oire ilmaantuu, se on sellainen mitä ihminen ei ole koskaan aiemmin elämänsä aikana kohdannut. Tällaisissa tilanteessa oire pitää selvittää mahdollisimman nopeasti, Hekkala painottaa IL:lle.

Sydämen eteisvärinä voi tuntua epämääräisenä huonona olona ja pulssi voi olla epätasainen. Mikäli ihmisellä ei aiemmin ole havaittu eteisvärinää, oireiden aiheuttaja on syytä selvittää nopeasti.

– Eteisvärinä ei sinänsä ole sydämelle henkeä uhkaava tilanne, mutta voi aiheuttaa vakavia jatkoseuraamuksia.

Hekkala suosittelee IL:n haastattelussa selvittämään sydänoireiden syyt etenkin silloin, jos on iäkäs henkilö tai suvussa on todettu paljon äkillisiä sydämestä johtuvia kuolemia.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS