Verkkouutiset

Toimitusjohtajat ovat huolissaan työllistämismahdollisuuksiensa heikkenemisestä pitkällä aikavälillä. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Yli kolmannes pk-seudun yrityksistä: Lakot vähentävät mahdollisuuksia tarjota töitä

Yritykset Helsingin seudulla arvioivat seuraavan kolmen kuukauden suhdannenäkymät heikoiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Negatiivisiksi ne arvioivat myös yrityksensä liikevaihdon, kannattavuuden ja työvoimatarpeiden kehityksen seuraavan kolmen kuukauden aikana, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssista. Vaimeat suhdannenäkymät eivät ole kohentuneet joulukuusta.

Kyselyyn vastanneista alueen yrityksistä 39 prosenttia arvioi, että poliittisten lakkojen suma vähentää niiden mahdollisuuksia tarjota työpaikkoja tänä vuonna.

Helsingin seudun kauppakamari selvitti alueen yritysten näkymiä kolme kuukautta eteenpäin. Yritysten näkemykset ovat kaikilla kysytyillä osa-alueilla – liikevaihto, kannattavuus, työllisyys ja suhdannenäkymät – saldoluvuiltaan negatiivisia.

– Näkymät ovat lähes yhtä vaimeita kuin joulukuussa edellisen Suhdannepulssi-mittauksen aikaan. Valopilkkuna voidaan sanoa, että työllisyysnäkymät eivät ole vielä huonontuneet yhtä paljon kuin suhdanteesta ja tilanteesta voisi ajatella, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyön johtaja Markku Lahtinen tiedotteessa.

Alueen yrityksistä 39 prosenttia arvioi, että poliittisten lakkojen suma vähentää niiden mahdollisuuksia tarjota työpaikkoja. Yrityksistä 47 prosenttia arvioi, että rekrytointi pysyy ennallaan, neljä prosenttia arvioi poliittisten lakkojen suman lisäävän mahdollisuuksiaan tarjota työtä. Kymmenes vastaajista ei osaa sanoa.

– Näyttää siltä, että ilman poliittisia lakkoja työvoiman kysynnän kasvulle olisi vähintäänkin kohtuulliset olosuhteet. Poliittiset lakot yhdistettynä työvoiman kustannusten nousuun ja syksyn työmarkkinasopimusneuvotteluihin ladattuihin odotuksiin pakottavat yrityksiä varovaisuuteen ja lykkäämään sekä rekrytointi- että investointipäätöksiä, toteaa Lahtinen.

Avoimissa vastauksissa toimitusjohtajat ovat huolissaan työllistämismahdollisuuksiensa heikkenemisestä pitkällä aikavälillä. Monet yritykset näkevät poliittiset lakot merkittävänä haittana, ja jotkut vastaajat vaativat niiden kieltämistä kokonaan.

Kyselyyn vastasi 346 Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyritysten toimitusjohtajaa. Kysely tehtiin aikavälillä 18.–25.3.2024. Helsingin seudun kauppakamarilla on noin 7 000 jäsentä. Helsingin seudun kauppakamarin toiminta-alue kattaa 21 kuntaa Uudenmaan alueella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)