Verkkouutiset

Kiusaamista koulun käytävällä. Lavastettu tilanne. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Yle: Koulukiusaamisesta tehty rikosilmoitus harvoin etenee

Yleisimmät tapauksiin liittyvät rikosnimikkeet ovat pahoinpitely, laiton uhkaus ja kunnianloukkaus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Koulukiusaamisesta tehty rikosilmoitus johtaa harvoin mihinkään, Yle kertoo.

Poliisin mukaan tämä johtuu siitä, että alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan, eikä heitä sen takia voi tuomita. Sen vuoksi koulukiusaamisesta tehty rikosilmoitus etenee harvoin ilmoitusta pidemmälle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Vaikka rikosprosessi ei etenisi, asioita on hyvä käsitellä. On toissijaista, mikä se tapa on, jolla kiusaamiseen päästään puuttumaan, sanoo vanhempi konstaapeli Joni Mukala Kaakkois-Suomen poliisista Ylelle.

Jos tekijä on yli 15-vuotias, poliisilla on velvollisuus suorittaa esitutkinta. Sen perusteella asia saatetaan syyttäjälle syyteharkintaan ja mahdolliseen tuomioistuimen käsittelyyn.

Koulukiusaaminen johtaa nykyään yhä useammin rikosilmoitukseen. Termiä koulukiusaaminen ei kuitenkaan löydy erikseen rikoslaista. Usein kiusaaminen voi täyttää yhden tai useamman rikoksen tunnusmerkit.

Koska koulukiusaamista ei mainita rikoksena rikoslaissa, poliisilaitokset eivät erikseen tilastoi koulukiusaamisesta johtuvia rikostutkintoja. Poliisilaitoksilta arvioidaan, että yleisimmät rikosnimikkeet alaikäisiä koskevissa tapauksissa, joihin liittyy kiusaamista, ovat pahoinpitely, laiton uhkaus ja kunnianloukkaus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)