Verkkouutiset

Tutkija arvostelee maakuntalentojen tukemista. LEHTIKUVA / KIMMO RAUATMAA

Yle: Kotimaan lentoja tuettu 40 miljoonalla eurolla

Tutkijan mukaan lentojen tukemisen taustalla vaikuttaa aluepolitiikka.

Valtio on koronapandemian aikana tukenut kannattamattomia kotimaan lentoreittejä noin 40 miljoonalla eurolla, uutisoi Yle.

Finnair päätti vuonna 2020 lopettaa lennot Kokkola-Pietarsaaren, Kemi-Tornion, Jyväskylän, Joensuun ja Kajaanin kentille, jonka jälkeen kyseisille kentille asetettiin liikennöintivelvoite.

Käytännössä valtio siis osti kyseisten reittien liikenteen. Reitit kärsivät kannattavuusongelmista ja vähäisistä matkustajamääristä, mutta valtion tukea on perusteltu alueiden taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen turvaamisella.

Tutkija suhtautuu päätökseen kuitenkin kriittisesti.

– Ainoa peruste on aluepolitiikka. Halutaan turvata yhteydet joka puolelle Suomea ja myös niihin paikkoihin, joihin ei ole markkinaehtoisesti kannattavaa lentää, sanoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtava tutkija Marita Laukkanen Ylelle.

Laukkasen mukaan asiasta saa vaikutelman, että perustelut on keksitty jälkikäteen päätöksen tukemiseksi.

Koronapandemia iski rajusti lentoliikenteeseen myös maakuntakentillä, ja esimerkiksi Jyväskylän lennoilla oli marraskuussa 2021 keskimäärin viisi matkustajaa. Toistaiseksi  ei ole palattu pandemiaa edeltäneeseen tilanteeseen.

– On mielestäni iso kysymys, että onko tämä se, mihin halutaan tässä tilanteessa käyttää rahaa. Kymmenillä miljoonilla, lippua kohden tuhansilla euroilla, tuetaan sitä, että ihmiset pääsevät golfaamaan ja laskettelemaan.

Laukkanen viittaa Traficomin tarjouspyyntöön, jossa edellytetään matkustajien laskettelu- ja golffausvälineiden mahtumista Kajaanin ja Joensuun lentoihin.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS