Verkkouutiset

LEHTIKUVA / JADE GAO

USA:n tiedustelun raportti: Koronavirus lähti ”suurella todennäköisyydellä” laboratoriosta

Yhdysvallat jakoi vuonna 2021 liittolaisilleen tiedustelutietoa, joka viittaisi koronaviruksen saaneen alkunsa kiinalaisesta laboratoriosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Brittilehti Telegraphin saamien tietojen mukaan entinen Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo jakoi tammikuussa 2021 Five Eyes-liittolaistensa kanssa Yhdysvaltain tiedustelupalveluiden koostaman raportin COVID-19 pandemian alkuajoista. Raportin kerrotaan sisältäneen todistusaineistoa, jonka mukaan virus olisi ollut ”suurella todennäköisyydellä” peräisin laboratoriosta.

Five Eyes on termi Yhdysvaltojen, Britannian, Australian, Kanadan, ja Uuden-Seelannin muodostamalle tiedusteluliittoumalle, joka perustuu niin sanottuun UKUSA-sopimukseen. Liittouman maat tekevät läheistä yhteistyötä signaalitiedustelun ja tiedustelutiedon jakamisessa.

Telegraphin lähteiden mukaan vuoden 2021 puhelu käytiin salaamattomia yhteytyksiä pitkin, ja sen tavoitteena oli tiedustelutiedon jakamisen lisäksi antaa kiinalaisten tiedustelupalveluiden ymmärtää, että Yhdysvallat on tietoinen Wuhanin laboratorion kytköksistä Kiinan Kansan vapautusarmeijaan.

Vaikka suurin osa aiheeseen liittyvästä tiedosta on edelleen salaista, Yhdysvaltojen ulkoministeriön julkaisemien asiakirjojen mukaan Wuhanin virologisen tutkimuslaitoksessa työskenteli vuosina ennen pandemiaa sotilashenkilöstöä, ja laitoksessa tehtiin viruksien muunteluun liittyvää Gain-of-function -tutkimusta.

Jotkut laitoksen työntekijät sairastuivat Yhdysvaltojen tietojen mukaan juuri ennen ensimmäisiä havaittuja tapauksia Wuhanin kalatorilla.

Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa salailusta ja väittää viruksen karkaamisen perimmäisen syyn olleen korruptio ja tutkimusinstituutin henkilökunnan taitamattomuus.

Huolimatta Yhdysvaltojen jakamasta tiedosta koronaviruksen alkuperä on kuitenkin herättänyt merkittävästi erimielisyyttä tiedeyhteisössä. Pandemian syistä ei olla yhtä mieltä edes Yhdysvaltojen hallinnossa.

Esimerkiksi FBI ja kansallisista tutkimuslaboratorioista vastaava Yhdysvaltain energiaministeriö ovat tulkinneet pandemian alkaneen laboratoriovuodosta, mutta muut viranomaiset kuten terveysministeriö tai CIA ovat eri mieltä tai eivät ole suostuneet ottamaan kantaa pandemian alkuperään.

Koronaviruksen alkuperästä on tullut Yhdysvalloissa poliittinen kysymys, joka jakaa ihmiset puoluelinjojen mukaan, entisen presidentin Donald Trumpin ja hänen tukijoidensa ollessa kaikista äänekkäimpiä laboratorioteorian kannattajia.

Johtuen tästä liittymäpinnasta Yhdysvaltojen tulikivenkatkuiseen sisäpolitiikkaan moni tiedon saanut liittolainen olikin haluton tarttumaan aiheeseen, ja esimerkiksi Britannia ja Australia kieltäytyivät osallistumasta Yhdysvaltojen johtamaan poliittiseksi miellettyyn COVID-tutkintaan.

Britannia korostaa itsenäisten tutkintojen sijaan maailman terveysjärjestö WHO:n roolia koronaviruksen alkuperän tutkimisessa, ja pyytää Kiinaa tekemään yhteistyötä tutkinnan kanssa. Kiinaa on syytetty salalusta ja pandemian alkuaikoja koskevan tiedon vääristelystä.

Edit 6.5 klo 09.35: Otsikkoa täsmennetty ja juttuun lisätty tarkennus raportin sisällöstä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)