Verkkouutiset

Viherkasvit ovat helppo tapa lisätä toimistotilojen viihtyisyyttä. PIXABAY

Yhä useampi joutuu pohtimaan työpaikan viihtyisyyttä

Työskentely-ympäristön viihtyisyyttä pystytään parantamaan pienilläkin resursseilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Etätyön lisääntymisen myötä monilla työpaikoilla pohditaan, miten toimistoista saisi vetovoimaisempia ja miten työympäristö voisi tukea henkilöstön hyvinvointia.

Työterveyslaitoksen katsauksen mukaan toimistoympäristöissä on vielä paljon hyödyntämätöntä hyvinvointipotentiaalia. Huomio on kiinnitetty kuormitustekijöihin voimavaratekijöiden sijasta.

Kuormitustekijöiden hallinta muodostaa hyvinvointia tukevan tilasuunnittelun perustan ja tarkoittaa esimerkiksi hyvää ilmanvaihtoa, sisäilmaa ja akustiikkaa sekä toimivia tilaratkaisuja.

– Toimistoympäristön kuormitustekijöistä on tehty paljon tutkimusta, ja niiden hallinta onkin pääsääntöisesti hyvällä mallilla Suomessa, sanoo vanhempi asiantuntija Kaisa Wallenius Työterveyslaitoksesta tiedotteessa.

– Sen sijaan työtilojen voimavaratekijöistä tutkimusta on toistaiseksi vasta vähän, ja niihin pohjautuvan tilasuunnittelun osalta on vielä paljon käyttämätöntä potentiaalia, kun tavoitellaan työntekijöiden parempaa hyvinvointia, painottaa Wallenius.

Voimavaratekijöitä ovat esimerkiksi palautumista ja viihtyisyyttä lisäävät ratkaisut kuten viherkasvit, päivänvalo tai luontonäkymät. Myös terveellistä käyttäytymistä edistävät ratkaisut esimerkiksi fyysistä aktiivisuutta lisäävät kalusteet tai kannusteet portaiden käyttöön ja terveellisen ruokailuun, kuuluvat voimavaratekijöihin.

Voimavaroja voidaan lisätä myös huomioimalla työn toiminnalliset tarpeet kuten työn sujuvuus, yhteistyö, vuorovaikutus, yksityisyys ja tilan tarve. Voimavaralähtöisen suunnittelun hyvä puoli on se, että voimavaratekijöitä voidaan usein kokeilla ketterästi ja pienillä resursseilla.

– Varsin helposti voidaan kokeilla esimerkiksi viherkasvien tuomista työpisteille, ikkunanäkymien parempaa hyödyntämistä tai vaikka uusia tapoja personoida nimeämättömiä työpisteitä, ehdottaa erityisasiantuntija Sara Malve-Ahlroth Työterveyslaitoksesta.

– Kokeiluja ja niiden vaikutuksia on toki muistettava myös seurata, jotta saadaan tietää, minkälaisina muutokset koettiin ja oliko niistä hyötyä. Voimavaratekijöiden avulla voi olla myös mahdollista vähentää kuormitustekijöiden haittavaikutuksia kuten stressiä, muistuttaa Malve-Ahlroth.

Työterveyslaitoksen mukaan työtilojen voimavaratekijöiden vaikutuksista ja niiden suhteesta kuormitustekijöihin tarvitaan vielä paljon tutkimusta, jotta niitä osataan hyödyntää työtilojen suunnittelussa parhaalla mahdollisella tavalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)