Pohjois-Korean paraati 27. heinäkuuta 2023. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) AFP PHOTO/KCNA VIA KNS /, AFP / LEHTIKUVA / STR

Voiko Koreassa todella syttyä sota? Pekka Toveri: Hyödyttäisi Vladimir Putinia

Tilanteen Korean niemimaalla sanotaan olevan vaarallisempi kuin kertaakaan vuoden 1950 jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) pohtii, kuinka suuri sodan uhka on Korean niemimaalla.

– Mielipiteet näyttävät hajoavan siitä, kuinka suuri sodan uhka on. Sodan tulisi PK (Pohjois-Korea) häviämään, eikä siinä olisi mitään järkeä. Mutta yhteiskuntansa romuttaneet diktaattorit ovat ennenkin tehneet meidän silmissämme hulluja ratkaisuja. Ja tämä tukisi (Venäjän presidentti Vladimir) Putinia, Toveri toteaa viestipalvelu X:ssä.

Tilanne Korean niemimaalla on tällä hetkellä vaarallisempi kuin kertaakaan vuoden 1950 jälkeen, varoittavat Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välisiin neuvotteluihin osallistunut Robert Carlin ja Stanfordin yliopiston emeritusprofessori Siegfried Hecker 38north-sivuston artikkelissa. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä jutussa.

– Tämä voi kuulostaa ylidramaattiselta. Mutta uskomme Kim Jong-unin tehneen strategisen päätöksen sodan aloittamisesta samalla tavalla kuin hänen isoisänsä vuonna 1950, Carlin ja Hecker toteavat.

Sotavalmisteluihin liittyvät teemat ovat olleet näyttävästi esillä Pohjois-Korean valtiollisessa mediassa viime vuoden alusta lähtien. Maan diktaattori Kim Jong-un on ilmoittanut, ettei maa aio enää tavoitella yhdistymistä Etelä-Korean kanssa. Lisäksi Koreoiden yhdistymisen parissa työskenteleviä virastoja aiotaan lakkauttaa.

Robert Carlinin ja Siegfried Heckerin mukaan epäonnistunut huippukokous Vietnamin Hanoissa silloisen presidentti Donald Trumpin kanssa vuonna 2019 vaikutti merkittävästi Kim Jong-unin näkemyksiin.

He uskovat diktaattorin hakevan nyt sotilaallista ratkaisua ”Korean kysymykseen” eli niemimaan yhdistämiseen. Kim Jong-unin retoriikassa on viitattu ”vallankumoukselliseen sotaan”, jolla Etelä- ja Pohjois-Korea yhdistettäisiin. Laajan yllätyshyökkäyksen todennäköisyys on samalla kasvanut.

Pohjois-Korealla on laaja ydinaseiden arsenaali ja 50–60 ydinkärkeä, joilla voidaan iskeä Etelä-Korean lisäksi Japaniin ja Guamiin.

– Jos olemme oikeassa, niin Kim on uskotellut itselleen, että vuosikymmenten yrityksen jälkeen Yhdysvaltain kanssa ei kannata enää olla yhteydessä. Tällöin hänen viimeaikaiset sanansa ja tekonsa viittaavat sotilaalliseen ratkaisuun, jossa hyödynnetään tätä arsenaalia, Carlin ja Hecker toteavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)