Verkkouutiset

Vladimir Putin ja Xi Jinping Moskovassa maaliskuun lopussa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / GRIGORY SYSOYEV

Vladimir Putinin suunnitelma ei onnistunutkaan – asiantuntijalta huomio Kiinasta

Rajattomaksi ylistetty ”kumppanuus” palvelee asiantuntijan mukaan yksinomaan Kiinan etua.   
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lännen asetettua vuonna 2014 talouspakotteita Venäjälle Kreml on korostanut yhä enemmän taloussuhteita Kiinaan. Maaliskuussa 2023 presidentit Vladimir Putin ja Xi Jinping vakuuttivat syventävänsä maiden taloudellista yhteistyötä osana ”kumppanuuttaan ilman rajoja”.

Yhteistyön todellisista mittasuhteista on kuitenkin ranskalaistutkija Agathe Dumarais’n mukaan vaikeaa muodostaa luotettavaa käsitystä Kremlin salattua kauppatilastonsa. Nyt arvioita joudutaan siis tekemään vain Kiinan julkistamien tullitietojen pohjalta.

– Ne eivät kata salakuljetusta ja voivat olla puutteellisia, mutta ovat silti riittävän luotettavia kokonaiskuvan saamiseksi. Kiina näyttää suhtautuvan varovaisesti Venäjän kanssa käymänsä kaupan lisäämiseen. Toisin kuin yleensä ajatellaan, Moskovalla ei ole paljon tarjottavaa Pekingille, Dumarais toteaa Foreign Affairs -lehdessä.

Tämä viittaa hänen mukaansa siihen, että Venäjän ja Kiinan yhteistyösuhteen tiivistäminen ei ole onnistunut läheskään niin hyvin kuin Putin ja Xi väittävät.

Niin paljon kuin Putin ja Xi juhlapuheissa maidensa taloudellista yhteistyötä hehkuttavatkin, kiinalaisista tullitiedoista käy Dumarais’n mukaan selvästi ilmi, että Kiina on edelleen ylivoimainen taloussuhteissaan Venäjään eikä se näytä kiirehtivän tarjoamaan pelastusrengasta Kremlille.

– Tulevaisuudessa kiinalaisyritykset voivat kuitenkin rientää Venäjän avuksi investointejaan lisäämällä, Dumarais sanoo.

Viitteitä sellaisesta ei vielä näy, mutta investointipäätösten toteuttaminen kestää yleensä kolmesta viiteen vuotta. On Dumarais’n mukaan joka tapauksessa epätodennäköistä, että kiinalaiset yritykset täyttäisivät koko länsimaisten yritysten jättämän tyhjiön. Putin oli olettanut Kiinan nousevan oikopäätä Venäjän menettämien Euroopan markkinoiden korvaajaksi. Niin ei tapahtunut – eikä kenties koskaan tapahdukaan.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)