Verkkouutiset

Vladimir Putin voitonpäivän paraatissa Moskovassa. AFP / LEHTIKUVA / MAKSIM BLINOV

Vladimir Putin nolattiin: Kremlin tukemat hyökkäyssodan veteraanit floppasivat vaaleissa

Tulokset voivat kieliä kansan todellisesta suhtautumisesta sotaan Ukrainassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläiset äänestäjät eivät ole lämmenneet sotilasehdokkaille Kremlin kovista pyrkimyksistä huolimatta.

Venäjällä viikonloppuna järjestetyt aluevaaliehdokkaiden esivaalit olivat kylmä suihku Moskovalle ja diktaattori Vladimir Putinille. Itsenäisen venäläismedia Verstkan keräämiä lukuja siteeraavan brittilehti Timesin mukaan Vladimir Putinin puolueeksikin usein tituleeratun valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ehdokkaiksi pyrki kaikkiaan 103 Ukrainan sodan veteraania. Heistä pääsi läpi kuitenkin vain kourallinen.

Tulos on erittäin nolo puolueelle ja Putinille. Yhtenäinen Venäjä oli jopa luvannut lisätä ”erikoissotilasoperaatioon” osallistuneiden tuloksia neljänneksellä kiitoksena asepalveluksesta. Puolue hoiti myös sotilasehdokkaiden kampanjatyön. Tästä huolimatta tulokset jäivät laihoiksi.

Timesin jutussa arvellaan, että äänestäjien reaktiot voivat hyvinkin kertoa kansan todellisten asenteiden ja Kremlin retoriikan välisestä kuilusta.

Moskovan propagandassa Venäjän ”uuden eliitin” on kerrottu rakentuvan tulevaisuudessa sotaveteraanien ympärille.

Vladimir Putin saarnasi helmikuussa, että veteraanien tulisi nousta johtotehtäviin koulutusjärjestelmässä, järjestöissä, valtion yrityksissä, paikallishallinnon eri tasoilla ja lopulta myös kansallisissa suurhankkeissa.

– He, jotka palvelevat Venäjää, kovat työntekijät ja sotilaat – luotettavat ihmiset, jotka ovat todistaneet uskollisuutensa – he ovat todellista eliittiä, Putin sanoi.

Putin on myös nivonut oman asemansa ja instituutionsa yhä tiukemmin kiinni sotaan Ukrainassa. Viime talvena julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan diktaattorin oli määrä olla puhumatta sodasta Venäjän tämän vuoden ”presidentinvaalin” kampanjassaan. Sisäpiirilähteet kertoivat alkuun, että sotaa oli tarkoitus pitää esillä niin vähän kuin ikinä mahdollista.

Lopulta kävi kuitenkin toisin. Putin julkisti ehdokkuutensa veteraanien ympäröimänä jaettuaan mitaleja rintamalta tulleille. Tämän on kerrottu yllättäneen jopa osan Venäjän johtajan omasta esikunnasta. Tilaisuudessa poikansa rintamalla menettänyt venäläisäiti suorastaan vaati Putinia ehdolle kameroiden edessä.

– Kreml pyrkii tuomaan esiin kaksi vastakkaista yhteiskunnallista ryhmää: heidät, jotka ovat ”todellisia patriootteja” ja valmiita uhraamaan rakkaansa maalleen sekä heidät, jotka kyseenalaistavat maansa toimia ja yhtenäisyyden tärkeyttä, Venäjä-asiantuntija Tatjana Stanovaja luonnehti asetelmia viime vuoden joulukuussa.

Surkeita äänisaaliita

Artikkelissa nostetaan esimerkkiehdokkaana esiin kunniamerkin Ukrainan rintamalla saanut upseeri Konstantin Rizhak. Hän sai vain 34 ääntä, vaikka jopa Venäjän hallituksen virallinen lehti mainosti hänen ehdokkuuttaan. Tulosta ei tullut, vaikka taustakin oli kunnossa. Rizhakin isä Nikolai on entinen kansanedustaja ja eläkkeellä oleva KGB-kenraali.

Pakollisen rintamapalveluksensa jälkeen vapaaehtoisena Ukrainaan lähtenyt upseeri jäi yhdeksästä ehdokkaaksi seitsemänneksi. Voittajaksi nousi Kremliä myötäilevä pop-laulaja Rodion Gazmanov yli 5 000 äänen saaliilla. On epäselvää sisältyikö Rizhakin 34 äänen tulokseen myös puolueen antama 25 prosentin lisä.

Esimerkiksi Moskovassa kaikki 14 ehdolla esivaaleissa ollutta veteraania jäivät rannalle. He olivat myös tyypillisesti alueidensa vähiten ääniä saaneita ehdokkaita ja jäivät paikoin vain joihinkin kymmeniin hajaääniin.

Ukrainan rintaman veteraanit eivät pärjänneet myöskään miehitetyllä Krimillä. Parhaiten menestynyt sotilasehdokas ylsi siellä vasta esivaalin 19. sijalle. Muut veteraanit eivät taas päässet edes 30 parhaan joukkoon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)