Verkkouutiset

Kreml Moskovassa. / LEHTIKUVA / AFP / ALEXANDER NEMENOV

Vladimir Putinin ilmoitus yllätti esikunnan – ”Ei sen näin pitäisi mennä”

Presidentin julkisuuskuvaa on aiemmin yritetty etäännyttää Ukrainan sodasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän diktaattori Vladimir Putin ilmoitti 8. joulukuuta asettuvansa jälleen ehdolle ensi vuoden presidentinvaalissa. Vaikka kaikki osasivat odottaa tätä, hänen ilmoituksensa ajankohta ja paikka olivat vähemmän odotettavissa. Tämä näytti tulleen yllätyksenä presidentin esikunnalle, kertoo Latviassa toimiva riippumaton venäläinen uutissivusto Meduza.

Putin kertoi päätöksestään armeijan kunniamerkkien jakotilaisuudessa Kremlissä viime perjantaina.

Kremlin mukaan kyseessä oli presidentin ”täysin spontaani päätös”. Näyttää kuitenkin siltä, että Putinin esikunnalla oli mielessään vähemmän ”militarisoitu” tilaisuus.

Meduzan erikoiskirjeenvaihtaja Andrei Pertsev puhui Venäjän hallinnossa työskentelevien lähteidensä kanssa Kremlin uusiksi menneistä suunnitelmista liittyen Putinin ilmoitukseen ja ”yllätyslausunnon” vaikutuksista hänen kampanjaansa.

Kremliä lähellä olevien lähteiden mukaan jopa muutama päivä ennen Putinin ”improvisoitua” ilmoitusta ehdolle asettumisesta presidentin esikunnan sisäpolitiikasta vastaava kakkosmies Sergei Kirijenko ja media-asioista vastaava Alexei Gromov luottivat siihen, että Putin ilmoittaisi ehdokkuudestaan 14. joulukuuta järjestettävässä perinteisessä lehdistötilaisuudessaan ”Suora linja Vladimir Putinin kanssa”.

Kaikki kuitenkin tapahtui viikkoa aikaisemmin. Putinin hallintoa lähellä olevien Meduzan lähteiden mukaan tämä oli pohjimmiltaan spontaani liike. He huomauttivat, että Kremlin henkilökunnalla ei ollut aikaa ”valmistella ja järjestellä sitä kunnolla”.

– Teoriassa sen ei pitäisi olla näin. Ehdokkuudesta ilmoittaminen tulee tehdä henkilökohtaisesti ja julkisesti, ei kiireessä. Mutta presidentti halusi sen tällä tavalla, yksi lähteistä sanoo.

Presidentin pääpainopiste

Alun perin Kreml harkitsi myös sitä, että Putinin ilmoittaisi päätöksestään hakea uutta toimikautta 4. marraskuuta, jolloin avattiin Moskovan suuri Venäjä-foorumi.

– Sekä Alexei Gromov että Sergei Kirijenko molemmat valmistautuivat ”Suoraan linjaan Vladimir Putinin kanssa”. Syy (tämän vaihtoehdon valinnalle) oli selvä: yleisö on levoton ja malttamaton, ja sitten joku kysyy, (milloin Putin asettuu ehdolle), eräs lähde selittää.

– Myös Venäjä-foorumi olisi ollut looginen: katsokaa näitä saavutuksia, meidän on vahvistettava, että tämä kehityskulku jatkuu. Mutta kävi ilmi, että [presidentti] itse oli kiinnostunut keskustelemaan asevoimien kanssa

Yhtenäisen Venäjän johtoa lähellä oleva lähde piti Putinin ilmoitusta armeijan kunniamerkkien jakotilaisuudessa loogisena.

– Erikoisoperaatio (oikeasti Venäjä käy laajamittaista hyökkäyssotaa Ukrainassa) on presidentin pääpainopiste, vaikka häntä yritettäisiin vetää muihin suuntiin.

Lähteen mukaan Yhtenäinen Venäjä -puolueen virkailija Andrei Turtšak on saattanut lobata ”sotilaallisen” ilmoituksen puolesta.

Useiden tiedotusvälineiden mukaan Putinin hallinnon virkamiehet ovat yrittäneet etäännyttää presidentin julkisuuskuvaa Ukrainan sodasta, koska se ”aiheuttaa levottomuutta ja ahdistusta venäläisten keskuudessa”. Myös tutkimukset osoittavat tämän. Lähteiden mukaan Putinin mahdollinen ilmoitus Venäjä-foorumissa tai lehdistötilaisuudessa olisi ollut ”rauhoittava”.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)