Verkkouutiset

Virosta tuodun alkoholin määrä vastaa 175 Alkon myyntiä

Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa katsoo viinarallin osoittavan, että hinnat ovat kohdillaan Tallinnan satamassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Panimoliitto on verrannut oluen hintaa Suomessa ja Virossa. Suomessa 24 oluttölkin paketti maksaa 21,60 euroa, kun vastaava paketti maksaa Virossa Tallinnan satamassa 11,99 euroa eli puolet vähemmän. Suomen hinta on haettu Foodie.fi-sivustolta ja Viron hinta Viinaarannasta.com-sivustolta.

Suomessa olutveron osuus 24 tölkin paketista on 11,93 euroa eli puolet paketin hinnasta ja Virossa 2,97 euroa eli neljäsosa paketin hinnasta. Myös arvonlisäveron osuus Suomessa 4,18 euroa paketista on yli kaksinkertainen verrattuna Viron arvonlisäveron määrään 2,00 euroa. Pantin osuus hinnasta on Suomessa 3,60 euroa ja Virossa 2,40 euroa.

Kaupalle ja teollisuudelle 24 tölkin paketista jää Suomessa vain 1,89 euroa, kun Virossa myyjälle ja valmistajalle jää 4,63 euroa eli lähes 2,5 kertaa enemmän.

Suomalaisten tuovat 268 000 tölkkiä olutta päivittäin lähinnä Virosta, ja oluen matkustajatuonti kasvaa edelleen. Viinaralli vastaa noin 175 Alkon myymälän myyntiä.

– Hinta on kohdillaan Tallinnan satamassa, Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa toteaa.

Verotuloja jää saamatta 300 miljoonaa

Viron tuliaisten vuoksi Suomen valtiolta jää saamatta Panimoliiton arvion mukaan 300 miljoonaa euroa alkoholiveron tuottoja. Se on noin viidennes alkoholiveron kokonaistuotosta, joka oli 1 394 miljoonaa euroa vuonna 2014.

Vaikka Suomessa on korotettu alkoholiveroja vuosina 2008, 2012 ja 2014 sekä kahdesti vuonna 2009, alkoholiverojen tuotot eivät ole enää kasvaneet.

Olutvero on EU-maista selvästi korkein Suomessa 1,51 euroa litraa kohden 4,7-prosenttisissa oluissa. Virossa olutvero on 0,34 euroa litraa kohden eli viisi kertaa pienempi.

Myös siiderin ja lonkeron valmistevero on Suomessa EU-maiden korkein, 1,69 euroa litraa kohden. Virossa siiderin valmistevero on 0,42 euroa litraa kohden.

Vaikka Viro kiristi tänä vuonna ja aikoo kiristää ensikin vuonna alkoholiveroa 15 prosentilla, veronkorotuksen vaikutus on Ussan mukaan vain muutamia senttejä.

– Viro saisi kiristää alkoholiveroa kymmenellä prosentilla kolmenkymmenen vuoden ajan, jotta se nousisi samalle tasolle Suomen kanssa. Viron verotaso on niin matala, Ussa sanoo.

Monopoli estää uudistukset

Ussan mielestä Alkon monopoli estää alkoholipolitiikan kehittämisen Suomessa. Ussan mielestä alkoholipolitiikan kokonaisuudistuksessa pitäisi tehdä rakenteellisia muutoksia, eikä purkaa pelkästään ylisääntelyä, kuten anniskelua koskevia säädöksiä, joita ei käytännössä nykyisin noudateta.

Rakenteellisilla uudistuksilla Ussa tarkoittaa päivittäistavarakaupoissa myytävien alkoholituotteiden prosenttirajan nostoa askeleittain ensin 4,7 prosentista 5,5 prosentin oluisiin, sitten vahvempiin 8,5 prosentin oluisiin ja lopulta 13 prosentin viineihin.

Ussa ei usko siihen, että viinien valikoima heikkenisi, jos viinejä saisi myydä Alkon lisäksi kaupoissa. Hän huomauttaa, että kauppojen olutvalikoimatkin ovat nykyisin huikeita.

– Miksei yksityinen kauppa haluaisi pitää valikoimaa hyvänä myös viineissä, Ussa kysyy.

Lisäksi pienpanimoiden ja ravintoloiden ulosmyynti pitäisi sallia, jotta viinipullon lopun voisi ottaa mukaan kotiinsa tai ostaa ravintolasta erikoisoluita, joita olutravintolat tuovat maahan.

Myös alkoholin myynti verkkokaupassa pitäisi Ussan mielestä sallia. Nykyisin ulkomaisista verkkokaupoista voi tilata alkoholia vaikka alaikäiset, mutta esimerkiksi Alepan verkkokaupasta tilattuun ruokakassiin ei voi sisällyttää alkoholia.

Ussan mukaan rakenteellisten muutosten esteenä on yleensä Alkon monopoli. Alkoholilainsäädännön kokonaisuudistuksen uhkakuvana Ussa näkee sen, että uudistusta päädytään tekemään viime vaalikaudella hyllytetyn lakiluonnoksen pohjalta.

Alkoholilain uudistusta valmistelevassa työpajassa on jo noussut esille alkoholimainonnan kiristäminen entisestään ja rattijuopumuksen lasku 0,5 promillesta 0,2 promilleen.

Hallituksen esitys alkoholilaista on tarkoitus antaa eduskunnalle jo kevättalvella 2016.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)