Verkkouutiset

Tuenosoituksia Ukrainalle Venäjän entisen Viron-suurlähetystön edustalla. LEHTIKUVA / RAUL MEE

Viron ulkoministeri: Venäjän diplomaattien toimintaan tulisi puuttua kovemmin

Viro ja Venäjä ovat karkottaneet toistensa suurlähettiläät.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu kertoo Politico-lehdelle, että maa pyrkii jäädyttämään Venäjä-suhteitaan monin eri tavoin. Kommentit kumpuavat Venäjän ja Viron vuorotellen suorittamista diplomaattien karkotuksista.

– Uskon Venäjän toimintaympäristön rajoittamisen palvelevan kansallisia etujamme, hän toteaa.

Venäjä karkotti alkuvuonna Viro Venäjän-suurlähettilään maasta. Vastauksena tähän Viro karkotti Venäjän Viron-suurlähettilään. Latvia puolestaan osoitti solidaarisuutta kutsumalla oman Venäjän-suurlähettiläänsä kotiin.

Diplomaattisiteiden täysi jäädyttäminen on herättänyt myös huolta. Esimerkiksi maan entinen presidentti Kersti Kaljulaid sanoi tammikuun lopulla, ettei Viron tule päätyä tilanteeseen, jossa ”vain isot pelaajat puhuvat ja me olemme se, josta puhutaan”.

– Suurlähetystöt ovat tiedustelualustoja. Kun venäläiset taistelevat länsimaita vastaan karkotuksilla, se voi myös hankaloittaa Venäjään kohdistuvaa tiedustelutoimintaa, sanoo puolestaan Tony Ingesson ruotsalaisesta Lundin yliopistosta.

Reinsalu pitää toimia silti oikeina.

– Meidän täytyy olla realistisia: Mikään diplomaattinen vaikuttaminen Venäjään ei ole mahdollista juuri nyt, ulkoministeri sanoo.

Hänen mukaansa Euroopan tulisikin puuttua Venäjän ulkomaiden työntekijöiden toimintaan nykyistä kovemmin.

– Euroopassa on satoja, ehkä jopa tuhansia venäläisiä – hyökkääjävaltion kansalaisia diplomaattisella suojalla – jotka liikkuvat ympäri Eurooppaa. Tämä on todellisuus.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS