Verkkouutiset

Herman Simm välitti tuhansia salaisia asiakirjoja Venäjälle. WIKIPEDIA COMMONS

Viron tunnetuin maanpetturi palasi julkisuuteen – näin hän muistelee pidätystään

Herman Simmin mukaan kaksoisagentiksi paljastuminen järkytti hänen lähipiiriään.

Maanpetoksesta helmikuussa 2009 vankeuteen tuomittu Herman Simm vapautettiin joulukuussa 2019. Entinen kaksoisagentti on elänyt siitä lähtien julkisuudelta piilossa ja kieltäytynyt kaikista haastatteluista, mutta nyt hän on puhunut Viron yleisradio ERR:lle.

Simm työskenteli ennen kiinni jäämistään Viron kansallisen puolustuksen osaston johtajana. Samaan aikaan hän oli salaa Venäjän ulkomaantiedustelu SVR:n kenraalimajuri. Korkeana puolustusvirkailijana hän pääsi käsiksi Viron ja puolustusliitto Naton salaisiin tietoihin. Hän välitti tuhansia arkaluontoisia asiakirjoja Venäjälle.

Simm jäi kiinni, koska hänen esimiehensä Venäjän tiedustelussa teki virheen. Viron tiedustelu alkoi länsitiedustelun kanssa seurata miehen tekemisiä. Simmille esimerkiksi annettiin tarkoituksella vääriä tietoja, jotka päätyivät venäläisille. Lopulta kaksoisagentti paljastui.

Nyt Simm kertoo ERR:lle, että hän tiesi jääneensä kiinni jo puolitoista vuotta ennen pidätystään. Omien sanojensa mukaan hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa maanpetoksellista toimintaa ja odottaa pidätystä.

Pakenemisessa Venäjälle tai muualle ei olisi ollut hänen mukaansa järkeä, koska hänen perässään olivat kaikki tahot Europolista ja Interpolista alkaen. Hän arvelee, että hänet olisi löydetty ja otettu kiinni mistä päin tahansa maailmaa.

Simm myös toteaa, että tuolloin hänen piti huolehtia äidistään ja tädistään. Se oli myös yksi syy, miksi hän päätti jäädä Viroon.

– Olin tukenut heitä koko ajan, enkä voinut jättää heitä tänne mihinkään. Otin tämän asian rauhallisesti, tulee mitä tulee. Toisille tämä oli tietenkin täydellinen shokki, koska kukaan perheessäni ei odottanut mitään tällaista, entinen kaksoisagentti muistelee kiinni jäämistään.

Viron tiedustelu iski ja otti Simmin ja hänen aviovaimonsa kiinni tavaratalon parkkipaikalla. Myös Simmin vaimoa epäiltiin aluksi vakoojaksi, mutta häntä vastaan ei lopulta nostettu syytetty.

Simm myöntää, että hän harkitsi tuolloin itsemurhaa. Synkimmällä hetkellä hän sai omien sanojensa mukaan apua Jumalalta. Vankilasta vapautumisensa jälkeen hän on toiminut pienen seurakunnan apulaispastorina ja luottamushenkilönä.

Viron tunnetuimman maanpetturin elämä on ollut vankilan jälkeen rauhallista. Kaduilla hänet saatetaan yhä tunnistaa, mutta isoja välikohtauksia ei ole Simmin mukaan ollut.

– Kukaan ei ole tullut suoraan nyrkkien kanssa heilumaan nenäni eteen. Jotkut saattavat katsoa vähän vinoon, mutta jokainen päättää itse, mitä tekee. Toinen asia on myös se, ettei minulla ole syytä hävetä. Olen ottanut vastuun teoistani.

Simm uskoo tiedustelupalvelujen yhä tarkkailevan häntä, vaikka syytä ei olisi enää.

– Minä itse tekisin niin heidän asemassaan, entinen vakooja toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)