Verkkouutiset

Ukrainalainen sotilas Donetskin alueella. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

Viro saattaa antaa rypäleammuksia Ukrainalle

Aselahjoitus voi asiantuntijoiden mukaan herättää vastarintaa lännessä.

Viro harkitsee saksalaisvalmisteisten DM632-rypäleammusten antamista Ukrainalle, kertoo maan yleisradioyhtiö ERR.

Ammus levittää ilmassa räjähtäessään 63 tytärammusta jalkapallokentän kokoiselle alueelle. Ammukset on tarkoitettu 155-milliselle tykistölle, joita Viro aikoo lisäksi lahjoittaa puolustajalle.

Viron puolustusvoimista kerrotaan, että panssarin lävistävät rypäleammukset ovat tehokkaita esimerkiksi Venäjän jalkaväen käyttämiä BMB-taisteluajoneuvoja ja BTR-panssarivaunuja vastaan.

Viron armeijalla on varastossaan tuhansia rypäleammuksia, joita Ukraina on aiemmin pyytänyt.

Virolaiset asiantuntijat ennakoivat, että rypäleammusten toimittaminen Ukrainaan voi aiheuttaa vastarintaa, koska useat länsimaat ovat kieltäneet niiden käytön, myynnin ja tuotannon. Tähän mennessä 108 maata ovat liittyneet rypäleaseiden kieltosopimukseen. EU-maista Viro, Kreikka, Latvia, Puola, Romania, Slovakia ja Suomi ovat jättäytyneet sopimuksen ulkopuolelle.

Myöskään Venäjä ja Ukraina eivät ole mukana sopimuksessa. Rypäleammuksia onkin käytetty Ukrainan sodassa.

– Rypälepommien kohdalla huolenaihe on se, että kun tämä ase peittää jonkin alueen, periaatteessa kaikkia alueella oleva vaurioituu. Toisin sanoen rypälepommi ei ole kovin tarkka ase. Se aiheuttaa paljon sivuvahinkoja. Varsinkin kun niitä käytetään asuinalueilla, kuten venäläiset ovat tehneet esimerkiksi Harkovassa, kertoo Tarton yliopiston kansainvälisen oikeuden apulaisprofessori Rene Värk ERR:lle.

Toinen ongelma hänen mukaansa on se, että rypäleammukset ovat tappavan vaarallisia myös taistelujen jälkeen. Ammuksissa on mekaaninen itsetuhojärjestelmä, mutta se ei aina toimi.

– Todellisuus on se, että kaikki ammukset eivät räjähdä, ja ne päätyvät lojumaan sinne.

Viron puolustusministeri Hanno Pevkur ei vahvista vielä rypäleammusten toimittamista. Hän suhtautuu kuitenkin asiaan myönteisesti, kunhan luvat saadaan kuntoon. Aiemmin Viro on kertonut liittolaisilleen käyttävänsä ammuksia vain oman maansa puolustamiseen.

Jotta rypäleammuksia voidaan antaa Ukrainalle, tarvitsee Viro vielä luvan valmistajamaa Saksalta.

– Jos toimitamme niitä, en näe siinä ongelmaa, koska molempien osapuolten armeijat käyttävät jo rypäleammuksia Ukrainan alueella.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS