Verkkouutiset

Unkarin pääministeri Viktor Orbán. AFP / LEHTIKUVA / MIGUEL MEDINA

Viktor Orbán: Ukraina voisi toimia puskurivyöhykkeenä lännen ja Venäjän välillä

Unkarin pääministerin mukaan Venäjä ei koskaan hyväksy ovelleen Ukrainaa EU:n ja Naton jäsenmaana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoo, että Ukrainasta olisi tultava puskurivyöhyke Venäjän ja Naton välillä, muuten se ”menettää alueensa”, koska venäläiset hyökkäävät maahan ”kerta toisensa jälkeen”.

– Pidimme siitä tai emme, pitivät siitä ukrainalaiset tai evät, maailmankartalla Ukraina on siellä missä se on. Paras mahdollisuus heille olisi tulla puskurivyöhykkeeksi Venäjän ja lännen välillä – tietysti turvallisuustakein. Jos niin ei tapahdu, Ukraina menettää alueensa. Venäläiset tuhoavat Ukrainan yhä uudelleen ja uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Venäjä ei koskaan hyväksy ovelleen Ukrainaa EU:n ja Naton jäsenmaana, Orbán sanoi Ukrinformin mukaan haastattelussa Itävallan entisen liittokanslerin Wolfgang Schüsselin kanssa.

Schüsselin mukaan on olemassa vain ”yksi järkevä päätös, Ukrainan EU- ja Nato-jäsenyyttä koskevien neuvottelujen välitön käynnistäminen ja samanaikaiset neuvottelut tulitauosta.”

Schüssel sanoi, että ”et voi vain seistä sivussa tekemättä mitään, kun Venäjä valloittaa Ukrainan esteettömästi”.

Hän muistutti myös Unkarin vuoden 1956 vallankumouksesta, jonka Neuvostoliiton joukot tukahduttivat, ja että tuolloin unkarilaiset, kuten nykyiset ukrainalaiset, uhrasivat henkensä ”itsenäisyytensä, vapautensa ja Euroopan puolesta”.

Orbán puolestaan totesi, että ukrainalaiset ”eivät suojele Eurooppaa, toisin kuin Unkari tuolloin”.

– Ukraina ei tarjoa meille eurooppalaisille mitään lisäturvaa, koska suurin osa meistä on jo Naton jäseniä, joka on paljon vahvempi kuin Venäjä. Ei ole uhkaa, että Venäjä hyökkää Naton liittolaista vastaan, hän sanoi.

Orbán kertoi, että hän oli kaksi viikkoa ennen sodan alkua Moskovassa ja hänellä oli tunne, että hyökkäys oli mahdollinen. Orbánin mukaan hän jakoi vaikutelmansa Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergille ja kertoi hänelle, että ”venäläiset uskovat ennemmin tai myöhemmin, että heidän on ratkaistava konflikti Ukrainan kanssa väkisin, jos Ukraina haluaa liittyä Natoon”.

Orbánin mukaan hän sanoi jo vuonna 2008, että ainoa tapa välttää sota oli ”aloittaa välittömästi neuvottelut Ukrainan tulevasta Nato-jäsenyydestä”. Orbán sanoi uskovansa, että Venäjä oli tuolloin ”liian heikko estääkseen Naton laajentumisen, johon osallistuisi myös Ukraina”.

Itävallan entinen liittokansleri huomautti, että ”sopiminen tulitauosta nyt merkitsisi Ukrainan tosiasiallista tappiota”.

Orbánin mielestä ”se riippuu siitä, miten näet tulevaisuuden”.

– Ukrainalaiset voivat menettää vielä enemmän aluetta, ehkä jopa tämän sodan.

Samalla hän väitti, että ihmiset Euroopassa ovat nyt ”tyytymättömiä siihen tosiasiaan, että heidän hallituksensa antavat Ukrainalle yhä enemmän taloudellista tukea” ja siksi ”meillä ei ole varaa antaa Ukrainalle taloudellisia resursseja, joiden avulla he voisivat saavuttaa voiton.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)