EU:n komissio esitteli viime viikolla aloitteensa vihapuheen lisäämisestä EU-rikosten luetteloon.
– Tämä tärkeä aloite tulee viedä nopeasti eteenpäin. Jo vuosi sitten vetosimme yhdessä meppikollegoideni kanssa komission puheenjohtajaan Ursula von der Leyeniin sukupuolittuneen vihapuheen kriminalisoinnin puolesta, kertoo europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) tiedotteessaan.
– Olen myös kirjoittanut aiheesta jo useasti aiemmin ja ehdottanut myös muutosesityksiä tulevaan EU:n digilainsäädäntöön, jotta sosiaalisen median alustoilla olisi vastuu estää ja poistaa naisiin kohdistuva vihapuhe kanaviltaan, hän jatkaa.
Pietikäisen mukaan meillä pitää olla nollatoleranssi kaikkeen vihapuheeseen, ja sosiaalisen median alustojen täytyy toimia tehokkaammin kaiken vihapuheen poistamisessa.
– Vihapuhe ja -rikokset ovat valitettavasti kasvussa Euroopassa ja ne ovat vakava ilmiö sekä verkossa että sen ulkopuolella. Ongelma on EU:n laajuinen – siksi tarvitsemme Euroopan laajuisia ratkaisuja. Vihapuheen ja -rikosten kriminalisointi unionin tasolla vaatii oikeusperustaa, jota ei nykyisellään ole olemassa, hän sanoo.
Pietikäisen mielestä EU:n toiminnasta tehtyyn sopimukseen (SEUT-sopimus) sisällytettyä nykyistä EU-rikosten luetteloa pitää laajentaa.
– Sillä varmistetaan se, että kaikissa EU-maissa sovelletaan yhteisiä sääntöjä rikosten ja niiden seuraamusten määrittelyyn.
Pietikäinen toteaa, että vihapuheella ja viharikoksilla on selkeä valtioiden rajat ylittävä ulottuvuus.
– Sitä esiintyy kaikkialla ja se leviää nopeasti ylikansallisesti. Näiden rikosten taustalla on globaaleja ideologioita, joita jaetaan verkossa. Lisäksi näitä rikoksia voivat tehdä verkostot, joiden jäsenet ovat kotoisin useista maista. Vihapuhe ja -rikokset vaikuttavat negatiivisesti yksilöihin, yhteisöihin ja laajemmin koko yhteiskuntaan.
Pietikäinen sanoo, että sukupuolittunut vihapuhe on hyvin laajaa ja monialaista, alkaen nuorten tyttöjen esineellistämisestä ja koulukiusaamisesta, seksuaalissävytteiseen kommentointiin, asiantuntijuuden vähättelyyn ja seuraa naisia jossakin muodossa läpi elämän ikäsyrjintään saakka.
– Olisi tärkeää, että komission aloitetta seuraavassa lainsäädäntöehdotuksessa olisi huomioitu myös sukupuolittunut vihapuhe.
Komission aloite on seuraavaksi Euroopan parlamentin ja neuvoston käsittelyssä. Neuvoston on tehtävä päätös, jolla vihapuhe ja -rikokset määritellään erilliseksi rikollisuuden alaksi, joka täyttää SEUT-sopimuksessa vahvistetut kriteerit.
Tämän jälkeen komissio voi ehdottaa Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksyttäväksi lainsäädäntöä, jolla vahvistetaan vihapuheen ja -rikosten määritelmät ja seuraamuksia koskevat vähimmäissäännöt.